British Airwaysin lentokaaoksen syynä ongelma virtajärjestelmässä

Tilanne Lontoon kentillä oli kaaottinen, kun British Airways joutui perumaan valtavan määrän lentoja.

British Airways
Ihmisiä jonossa Fiumicinon kentällä
Matkustajat jonottivat lauantaina British Airwaysin lähtöselvitykseen Rooman Fiumicinon kentällä. EPA

Lentoyhtiö British Airwaysin mukaan sen lennot sekoittaneen tietoliikennehäiriön alkuperäinen syy oli todennäköisesti ongelma virtalähteessä. Lentoyhtiö joutui perumaan valtavan määrän lentoja tietojärjestelmän vakavien ongelmien vuoksi.

Peruutukset ja myöhästymiset vaikuttivat kymmenientuhansien ihmisten lentoihin. Lentokentille kerääntyikin Lontoossa tuhansia hämmentyneitä matkustajia, jotka joutuivat jonottamaan tunteja selvittääkseen tilannetta. Monet juuttuivat lentokoneisiin pitkiksi ajoiksi.

British Airwaysin toimitusjohtajan Alex Cruzin mukaan häiriö oli vaikuttanut yhtiön kaikkiin lähtöselvitys- ja operationaalisiin järjestelmiin. Yhtiö yrittää yhä korjata ongelmia. Cruz pahoitteli matkustajille koituneita ongelmia Twitterissä julkaistulla videolla.

British Airways pysäytti lauantaina lentonsa Lontoon kentiltä

Yhtiö joutui perumaan lauantai-iltapäivästä alkaen kaikki lentonsa Lontoossa sijaitsevilla Heathrow'n ja Gatwickin kentillä. Molemmat kentät ovat tärkeitä solmukohtia kansainväliselle lentoliikenteelle. British Airways tekee satoja lentoja päivässä Heathrow'n ja Gatwickin kentiltä.

Myös lukuisilla muilla kentillä British Airwaysin lennot olivat myöhässä tai niitä peruttiin. British Airways toivoo, että lennot saadaan toimimaan taas huomenna. Viivästyksiä voi kuitenkin olla vielä sunnuntaina.

Tilanne on vaikuttanut kahteen lentoon Suomen ja Britannian välillä. Lauantaina peruttiin yksi Helsingistä Heathrow'n kentälle suunniteltu lento sekä iltalento Lontoosta Helsinkiin.

Lentokentillä kaaos pitkin päivää

British Airwaysin ongelmat alkoivat jo lauantaiaamuna. Useat lennot olivat myöhässä ja lähtöselvitystiskeille kertyi pitkiä jonoja. Häiriön vuoksi lähtöselvitykset eivät onnistuneet myöskään verkossa tai puhelimitse.

Myös lentoyhtiön puhelinpalvelu kärsi häiriöistä. Kentät olivat täynnä epätietoisia ja vihaisia ihmisiä. Lentoyhtiön työntekijät eivät voineet antaa ihmisille heidän kaipaamaansa tietoa, koska heidän koneensa eivät toimineet.

– Tämä on täysi painajainen. Tänne on kerääntynyt satoja ja tuhansia ihmisiä, sanoi matkustaja Roshni Burt, jonka tarkoitus oli matkustaa Bahrainiin.

Ajankohta ongelmille oli erityisen hankala, sillä Britanniassa on vapaapäivä maanantaina. Monet paikalliset olivatkin lähdössä loman viettoon.

Lähteet: AP, Reuters