Libyalainen islamistiryhmä lakkautti itsensä – taistelijat karanneet, johtaja ammuttu

Ansar al-Sharia oli tiettävästi vastuussa Yhdysvaltain Benghazin-konsulaattiin tehdystä iskusta vuonna 2012.

Libya
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Libyassa toiminut pahamaineinen jihadistiryhmä Ansar al-Sharia on lakkauttanut itsensä. Järjestö tiedotti asiasta tiedotteella.

Ryhmittymä kertoo heikentyneensä viime vuosien yhteenotoissa kilpailevien ryhmittymien ja Libyan armeijan kanssa. Sen päävastustaja on ollut Libyan itäosassa toiminut sotapäällikkö Khalifa Haftarin paikallismiliisi.

Ansar al-Sharian johtaja Mohammed Azahawi kuoli taistelussa jo 2014. Suurin osa Ansar al-Sharian taistelijoista on karannut ja liittynyt Isis-järjestöön.

Yhdysvallat on syyttänyt Ansar al-Shariaa syyskuussa 2012 Benghazin konsulaattiin tehdystä iskusta, jossa kuoli neljä yhdysvaltalaista. Voimansa päivinä järjestö toimi Benghazin ja Dernan kaupungeissa ja sillä oli tukijoita myös Sirtessä ja Sabrathassa.

Ansar al-Sharia on ollut yhteistyössä al-Qaida-järjestön kanssa ja se on järjestänyt koulutusta Syyriaan ja Irakiin halunneille jihadisteille.

Diktaattori Muammar Gaddafin kuoltua Libyassa on syntynyt lukuisia paikallisia aseellisia ryhmittymiä, joista osa on ääri-islamilaisia.

Lähteet: Reuters, AFP