1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Malta

Malta pelkää Venäjän kyberhyökkäyksiä – Lehti: Hallituksen nettisivujen häirintä lisääntynyt rajusti

Maltan ja Venäjän välit ovat huonot varsinkin Syyrian sodan takia.

Malta
Maltan pääministeri Joseph Muscat
Maltan pääministeri Joseph MuscatAngelo Carconi / EPA

Kesäkuun parlamenttivaaleihin valmistautuva Maltan saarivaltio on huolissaan Venäjän mahdollisesta vaikutuksesta vaalikampanjaan.

Ulkomaiset tiedustelupalvelut varoittivat alkuviikosta, että Venäjä saattaa yrittää puuttua vaaleihin. Tämän johdosta Maltan pääministeri Joseph Muscat määräsi maan turvallisuuspalvelun erityisvalmiuteen.

Asiasta kertoo mm. Times of Malta -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Brittiläinen sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Maltan hallituksen internet-palveluita hoitavan yhtiön työntekijää. Nimettömänä hän kertoo, että kyberhyökkäykset ovat lisääntyneet jo viime vuoden puolelta lähtien.

– Ne ovat enimmäksen tietojenkalastelua, palvelunestohyökkäyksiä ja joitakin haittaohjelmia. Kasvu on ollut noin 40 prosenttia odottamastamme tasosta. Emme usko heidän pääseen järjestelmiimme, mutta jotkut sivut ovat huomattavasti hidastuneet, yhtiön edustaja kertoo.

Observer-lehti on saanut nähdäkseen luottamuksellisen riskianalyysin, jossa hyökkäyksiin pääsyylliseksi todetaan hakkeriryhmittymä Fancy Bears. Ryhmittymän uskotaan olevan kytköksissä Kremliin.

Venäjä kiistää jyrkästi, että se tekisi kyberhyökkäyksiä tai millään muullakaan tavalla puuttuisi Maltan vaaleihin.

Maltan ja Venäjän välit ovat oilleet kehnot viime vuosina. Viime vuonna Malta takavarikoi laivalastillisen Syyriaan matkalla olleita aseiden osia, mihin Kreml reagoi ärtyneesti. Malta on myös kieltänyt Syyriaan matkalla olleita venäläisiä sotalaivoja käyttämästä satamiaan välitankkausta varten.

The Guardianin mukaan Venäjä on myös harmissaan, koska Malta päätti tilata suuren kaasuterminaalin ja voimalaitoksen azerbaidzhanilaiselta toimittajalta.

Lue seuraavaksi