Al-Qaida nostaa uusiksi kasvoikseen Osama bin Ladenin lempipoikaa

Heikentyneen terroristiverkoston uskotaan yrittävän kohottaa profiiliaan tunnetun Hamza bin Laden avulla.

Al-Qaida
Tämä kuva, joka on otettu 7. marraskuuta 2001 väitetään esittävän Osama bin Ladenin nuorinta poikaa Hamzaa.
Vuonna 2001 julkaistun kuvan väitetään esittävän Osama bin Ladenin nuorinta poikaa Hamzaa.REX / AOP

Terroristiverkosto al-Qaidan propagandamateriaaleissa on alkanut esiintyä yhä useammin tutulla sukunimellä varustettu mies. Verkoston entisen johtajan Osama bin Ladenin poika Hamza bin Laden on näkynyt viime kuukausina yhä enemmän al-Qaidan ja sen tukijoiden sivustoilla.

Asiantuntijat epäilevät, että vaikeuksissa ollut terroristiverkosto yrittää uutta nousua hyödyntämällä Hamza bin Ladenin tunnettua nimeä, kertoo muun muassa sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Nuorta bin Ladenia pidetään hänen isänsä mahdollisena seuraajana.

Al-Qaida julkaisi viimeksi toukokuun puolivälissä nauhoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa Hamza bin Laden kehottaa iskuihin vääräuskoisia, juutalaisia, amerikkalaisia, venäläisiä ja Nato-maiden jäseniä vastaan. Aiemmin hän on muun muassa vannonut kostavansa isänsä kuoleman.

Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat Osama bin Ladenin vuosia jatkuneiden etsintöjen jälkeen toukokuussa 2011 Pakistanissa.

– Hän yrittää jäljitellä isäänsä, hänellä on isänsä sävy. Hän yrittää myös kopioida ja toistaa hänen isänsä aikoinaan käyttämiä viestejä ja sanastoa, entinen FBI:n agentti Ali Soufan sanoi uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Osama bin Laden ja Ayman al-Zawahiri
Terroristijärjestö al-Qaidan perustaja Osama bin Laden sekä järjestön nykyinen johtaja – ja kirurgi – Ayman al-Zawahiri.Ausaf-lehti/EPA

Al-Qaida on heikentynyt viime vuosina

Vielä 2000-luvun alussa al-Qaida oli maailman tunnetuin terroristijärjestö. Verkosto muistetaan erityisesti 11. syykuuta 2001 tehdyistä tuhoisista iskuista Yhdysvalloissa.

Sittemmin al-Qaida on ajautunut vaikeuksiin. Yhdysvaltain johtama terrorismin vastainen sota heikensi verkostoa huomattavasti. Viime vuosina al-Qaida on käynyt kovaa kilpailua terroristijärjestö Isisin kanssa – ja jäänyt kilpailijansa varjoon.

Isis on vienyt suuremman huomion siitä lähtien, kun se julisti vuonna 2013 perustaneensa valtion hallitsemilleen alueille Syyriassa ja Irakissa. Myös Afganistanissa ja Pakistanissa (siirryt toiseen palveluun) Isis vienyt kannattajia al-Qaidalta.

Nyt Isis on kuitenkin joutunut Irakissa ja Syyriassa yhä ahtaammalle. The Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan al-Qaida yrittää nyt hyödyntää Isisin tilannetta houkuttelemalla Isisin tyytymättömiä jihadisteja puolelleen.

Hamza bin Laden näyttää jäljittelevän viesteissään myös Isisin logiikkaa. Hän kehottaa Isisin tavoin kannattajiaan tekemään iskuja kaikin keinoin vaikka yksin. Al-Qaidan tyyliin ovat kuuluneet enemmän tarkoin suunnitellut iskut.

Talo jossa Osama bin Laden piilotteli.
Talo jossa Osama bin Laden piilotteli Pakistanissa, purettiin helmikuussa 2012.Sultan Mehmood / EPA

Isänsä lempipoika

Nuorempi bin Laden esiintyi jo lapsena al-Qaidan propagandavideoilla aseistautuneena ja koulutusleireillä. Hänen tiedetään viettäneen lapsuusvuosiaan isänsä kanssa Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja Afganistanissa.

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen hän pakeni äitinsä kanssa Afganistanista Iraniin, missä perhe eli kotiarestissa. Myöhemmin löytyneissä kirjeissä Hamza bin Laden ilmaisi isälleen halunsa liittyä järjestöön, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

– Hän oli isänsä lempipoika. Ainakin viimeisten kymmenen vuoden ajan kaikki ovat puhuneet siitä, että Hamza on isänsä seuraaja, Lähi-itään perehtynyt professori Fawaz Gerges sanoi brittikanava BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hänen äitinsä palasi myöhemmin Osama bin Ladenin luokse Pakistanin Abbottabadiin. Yhdysvaltojen julkaisemien bin Ladenin Pakistanin kodista löydettyjen asiakirjojen mukaan heidän avustajansa olivat yrittäneet saattaa myös Hamza ja Osama bin Ladenin jälleen yhteen.

Hamza bin Laden ei kuitenkaan ollut perheensä kanssa, kun Yhdysvaltain joukot löysivät sen vuonna 2011.

Nousu al-Qaidan keulakuvaksi

Hamza bin Ladenin arvioidaan olevan hieman alle 30-vuotias. Hänellä uskotaan olevan vaimo ja kaksi lasta. The Washington Postin mukaan Hamza bin Ladenin olinpaikkaa ei tiedetä, mutta hän on viettänyt aikaa ainakin Koillis-Pakistanin heimoalueella.

Hänen nousunsa terroriverkoston suureksi nimeksi alkoi todenteolla, kun Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri julkaisi vuonna 2015 nauhoituksen, jossa hän nosti Hamza bin Ladenin erityisesti esiin. Yhdysvallat kirjasi Hamza bin Ladenin (siirryt toiseen palveluun) virallisesti terroristilistoilleen tammikuussa.

Al-Qaidan uudesta kasvosta ei ole vahvistettuja kuvia sitten hänen lapsuutensa. Syynä on todennäköisesti, se että hänen kasvojensa tunnistettavuus lisäisi mahdollisuutta jäädä kiinni. Kuvien puuttuminen vaikeuttaa toisaalta myös tunnetuksi hahmoksi nousua.

Asiantuntijat ovat kuvailleet Hamza bin Ladenia karismaattiseksi.

– Hamza on karismaattisin ja potentiaalisin henkilö jihadistien uudessa sukupolvessa yksinkertaisesti hänen sukunsa ja historiansa vuoksi, CIA:ssa vuosikymmeniä työskennellyt Bruce Riedel sanoi Washington Postille.