British Airways perui myös sunnuntaina kymmeniä lentoja – sadat turhautuneet ihmiset odottavat yhä Heathrow'n lentokentällä

Lentoyhtiön liikenne on kuitenkin palaamassa hiljalleen normaaliksi lauantain tietoliikennehäiriön jäljiltä.

British Airways
Matkustajat odottelevat lentokentällä.
Daniel Leal-Olivas / AFP

Sadat British Airwaysin matkustajat odottivat yhä sunnuntaina lentojaan Lontoon päälentokentällä Heathrow'lla. Brittilentoyhtiö joutui perumaan myös sunnuntaina kymmeniä lentoja Heathrow'n kentältä.

British Airwaysin tietojärjestelmiin iski lauantaina vakava häiriö, joka sekoitti lentoyhtiön liikenteen täysin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Heathrow'lla oli peruttu iltapäivään mennessä noin 60 lentoa. Vain neljännes British Airwaysin lennoista näytti toteutuvan iltapäivään mennessä.

Monet toteutuneista lennoista olivat myöhässä. Ongelmat vaikuttivat tuhansiin matkustajiin myös sunnuntaina.

Kaaos Lontoon päälentokentällä jatkui

Matkustajat jonottivat sunnuntaina Heathrow'n kentällä tunteja lähtöselvitykseen pääsyä. Uutistoimisto Reutersin mukaan monet nukkuivat kentän lattioilla. Osa matkustajista ei ollut myöskään saanut matkatavaroitaan.

Lontoolainen matkustaja Terry Page kertoi, miten hän oli auttanut noin 80-vuotiasta naista, joka oli horjahtanut odotettuaan tunteja.

– Kaikki ovat poissa tolaltaan. Osa itkee, kertoi amerikkalainen Melanie Ware, jonka lennot häämatkalle Venetsiaan oli peruttu jo kahdesti. Häntä haastatteli brittikanava Sky News.

Osa matkustajista arvosteli British Airwaysia liian vähäisestä tiedon antamisesta.

British Airways on pyytänyt, etteivät matkustajat menisi kentille, ellei heidän uusi lentonsa ole varmistunut. Lentoyhtiö on luvannut korvaukset tai uudet lennot matkustajille, joiden lennot on peruttu.

Matkustajat odottelevat lentokentällä.
Lontoossa on peräti neljä lentokenttää: Heathrow, Gatwick, Stansted ja Luton. Kuva Heathrow'lta.Daniel Leal-Olivas / AFP

Lontoon kentät ovat lentoliikenteen tärkeitä solmukohtia

Toisella lontoolaiskentällä Gatwickilla tilanne on palaamassa normaaliksi. Osa lennoista oli tosin myöhässä.

British Airways joutui pysäyttämään lauantaina kaikki lentonsa Heathrow'n ja Gatwickin kentiltä. Lontoon kentät ovat tärkeitä solmukohtia kansainväliselle lentoliikenteelle.

British Airwaysin mukaan tietojärjestelmien kaatumisen aiheutti ongelma virtajärjestelmässä. Häiriö vaikutti ainakin lähtöselvityksiin, matkatavarajärjestelmiin ja henkilökunnan tietokoneisiin.

Häiriö heijastui British Airwaysin lentoihin myös muualla maailmassa. Muiden lentoyhtiöiden lennot Lontoon kentiltä ovat päässeet lähtemään normaalisti.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset

18.55 Juttuun päivitetty tuoreet tiedot peruutettujen lentojen määrästä