1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Sote-uudistus rahakas konsulteille, Pohjois-Koreassa ohjuskoe ja Ranska ja Venäjä paikkailevat välejään

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron Kuva: Mikhail Klimentyev / Sputnik / EPA ja EPA

Sote-uudistuksesta rahakas sampo asianajajille?

Parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä oleva valtaisa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tuo mukanaan suuren uudistustyön myös sosiaali- ja terveyspalveluista jatkossa vastaaville maakunnille.

Jos lait hyväksytään ja uudistus toteutuu, on edessä melkoinen sopimusjuridiikan ryteikkö. Kuntaliiton pääjuristi uskoo, että käsillä on konsulttien ja asianajotoimistojen kultakaivos.

Arto Sulonen, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Yrittäjä ei kanna huolta huomisesta

Iso osa yrittäjistä jättää omat eläkemaksunsa niukoiksi. Käytännössä se tarkoittaa eläkkeen ja työttömyysturvan jäämistä kituliaaksi. Ylen Kova talous -haastattelussa työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber patistelee yrittäjiä ajattelemaan kaukokatseisesti.

Monella pitkän linjan yrittäjällä kuukausieläke saattaa jäädä 700 euroon. Tulevaisuudessa yhä useamman työuraan saattaa osua myös yrittäjyysjaksoja, joten asia koskee suomalaisia entistä laajemmin.

Ranska ja Venäjä yrittävät paikkailla hankalia välejään

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat maanantaina. Tapaamista varjostavat muun muassa syytökset venäläishakkereiden sekaantumisesta Ranskan vaaleihin. Lue tästä, miksi kaksikon tapaaminen on niin tärkeä.

Pohjois-Korea teki jälleen ohjuskokeen

Pohjois-Korea on tehnyt uuden ohjuskokeen. Ohjuksen kerrotaan olleen lyhyen matkan ballistinen ohjus. Japanin hallituksen mukaan ohjus osui Japanin merialueelle.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-In on kutsunut koolle kansallisen turvallisuusneuvoston arvioimaan tilannetta. Pohjois-Korea on tehnyt tänä vuonna yhteensä yksitoista ohjuskoetta.

Pohjois-Korea julkaisi kuvan ohjuksen laukaisusta toukokuun puolivälissä tehdyn ohjuskokeen yhteydessä. Kuvushetki ei ole tiedossa. Kuva: EPA

Manchesterin terrori-iskusta uusi pidätys

Britannian poliisi kertoi myöhään sunnuntaina pidättäneensä 19-vuotiaan miehen liittyen viime maanantaina Manchesterissa tehtyyn terrori-iskuun. Mies pidätettiin eilen ratsiassa, joka tehtiin iskun tekijäksi epäillyn Salman Abedin kotiin.

Britannian turvallisuuspalvelu MI5 aloittaa sisäisen tutkinnan varoituksista, jotka koskivat Abedia. BBC:n mukaan turvallisuuspalvelua varoitettiin etukäteen kolmesti Abedin ääriajattelusta.

Pohjoisesta virtaa Suomeen kylmää ilmaa

Matalapaine liikkuu Suomen yli itään. Samalla tuuli tuo pohjoisesta koleaa ilmaa. Sateet väistyvät itään ja sää poutaantuu päivän aikana. Maan etelä- ja länsiosassa on päivällä laajalti aurinkoista.

Lämpötila kohoaa lounaassa lähelle 20 astetta. Idässä ja pohjoisessa on pilvisempää. Pohjoisessa tulee myös vesi- tai räntäkuuroja. Ilta on suurimmassa osassa maata poutainen ja selkeä.

Sääkartta maanantaille 29. toukokuuta. Kuva: Yle

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.