Sadat siviilit taistelujen jaloissa Filippiineillä – Kamppailu Marawin kaupungista jatkuu

Filippiinien turvallisuusjoukot taistelevat Isisille kuuliaisuutta vannoneita islamistitaistelijoita vastaan Mindanaon saarella.

Ulkomaat
Filippiiniläissotilas juoksee panssariajoneuvon perässä kadulla. Edempänä kadun kulmassa seisoo lisää sotilaita. Kuvan vasemmassa reunassa etualalla näkyy pysäköintikieltokyltti.
Filippiinien sotilaat etenivät Marawissa taistelujen viidentenä päivänä.Francis R. Malasig / EPA

Filippiineillä arviolta 2 000 siviiliä on jäänyt loukkuun armeijan ja islamistien taisteluiden keskelle Mindanaon saarella.

Filippiinien turvallisuusjoukot taistelevat Isis-järjestölle kuuliaisuutta vannoneita islamistitaistelijoita vastaan eteläisessä Marawin kaupungissa.

Suuri osa Marawin 200 000 asukkaasta on paennut taisteluja, mutta satojen ihmisten kerrotaan olevan pääsemättömissä islamististaistelijoiden hallitsemilla alueilla.

– He ovat lähettäneet meille tekstiviestejä, soittaneet kuumalle linjallemme, pyytäneet meitä lähettämään pelastusryhmiä, mutta me emme yksinkertaisesti voi mennä alueille, joille meillä ei ole pääsyä, provinssin kriisinhallintakomitean tiedottaja Zia Alonto Adiong kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– He haluavat lähteä. He pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Joiltakin on loppumassa ruoka. He pelkäävät, että luodit tai ilmaiskut osuvat heihin, Adiong sanoi.

Siviilejä löydetty murhattuina

Pelkoja kasvattavat siviilien murhat. Kahdeksan murhattua miestä löydettiin kädet sidottuina rotkosta Marawin kaupungin laitamilta.

Yhteen ruumiiseen oli kiinnitetty lappu, johon oli kirjoitettu "Munafik" eli "petturi".

Marawin poliisin mukaan kuolleet olivat paikallisia työläisiä. Miehet olivat olleet evakuointisaattueessa, jonka islamistikapinalliset pysäyttivät myöhään lauantaina.

Filippiinien turvallisuusjoukot kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että kapinalliset ovat tappaneet ainakin 19 siviiliä.

Väkivaltaisuuksissa on kaikkiaan kuollut yli 90 ihmistä.

Kolme sotilasta istuu aukiolla maastopuvuissa kypärät päässään. Etualla on konekivääri.
Filippiiniläisiä sotilaita Marawin kaupungissa. Presidentti Rodrigo Duterte on julistanut Mindanaon saarelle sotatilan.Francis R. Malasig / EPA

Taistelut puhkesivat pidätysyrityksestä

Armeija on entisestään voimistanut pommituksia Marawissa. Taistelut alkoivat, kun turvallisuusjoukot yrittivät pidättää Marawissa Isnilon Hapilon -nimisen islamistiradikaalin.

Islamistisen Maute-kapinallisryhmän asemiehet ottivat osia kaupungista haltuunsa ja nostivat salkoihin ääriliike Isisin innoittamana mustia lippuja.

Yhdysvallat pitää Hapilonia yhtenä maailman vaarallisimmista terroristeista ja on luvannut hänestä viiden miljoonan dollarin palkkion.

Duterte tekee kunniaa sotilaalle, joka on sairaalan vaatteissa.
Presidentti Rodrigo Duterte tapasi haavoittuneita sotilaita sairaalassa Iliganin kaupungissa Mindanaon saarella.Albert Alcain / Handout / EPA

Duterten sotatila herättää myös huolta

Marawin väkivaltaisuuksien takia presidentti Rodrigo Duterte julisti tiistaina Filippiinien eteläosaan sotatilan.

Filippiinien korkeimman oikeuden päätuomari Maria Lourdes Sereno on varoittanut sallimasta vuosien 1972–1981 sotatilan kaltaisia ihmisoikeusrikkomuksia.

Presidentti Ferdinand Marcos hallitsi Filippiinejä diktaattorina sotatilalain nojalla vuosina 1972–1981.

Marcosin syrjäyttämisen jälkeen kirjoitetussa vuoden 1987 perustuslaissa sotitilalain julistamista rajoitettiin. Kongressi voi kumota sotatilalain ja korkein oikeus voi myös kyseenalaistaa sotatilajulistuksen.

Duterte on sanonut, että hän voi jatkaa sotatilalakia kongressin ja korkeimman oikeuden kannoista huolimatta.

– Kunnes poliisi ja asevoimat sanovat, että Filippiinit on turvassa, tämä sotatila jatkuu. En kuuntele muita. Korkein oikeus, kongressi, ne eivät ole täällä, Duterte sanoi sotilaille Mindanaossa lauantaina.

Lähteet: AFP, AP, Reuters