Hyppää sisältöön

Laavulla luonnonantimilla elänyt saksalaisnainen jätti metsän ja poistui viikonloppuna Suomesta

Alun perin Charlotte Arnswaldin oli tarkoitus asua metsässä pitkään. Saksalaisen laavulla asuminen synnytti someraivon.

Charlotte Arnswald ehti asua metsälaavulla kuukauden päivät. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vielä viime viikolla Charlotte Arnswald keräsi risuja yläsavolaisessa metsässä laavunuotiotaan varten. Naisen oli tarkoitus asua laavulla ainakin kesän ajan, paluuaikaa hän ei ollut itselleen asettanut.

Viikonloppuna Charlotte kuitenkin keräsi tavaransa ja poistui maasta.

Vihapuhetta keskustelupalstalla

Yle kertoi perjantaina 23-vuotiaan saksalaisen Charlotten asettuneen asumaan laavulle keskelle yläsavolaista metsää. Ylen uutisessa Charlotte poltti risuja, vei katiskan järveen ja keräsi maasta ylivuotisia puolukoita. Nainen kertoi haastattelussa maistaneensa sammakonkutua ja aikovansa jatkossa syödä kovakuoriaisia ja itikoita.

Uutinen sai osan ihmisistä raivon partaalle. Internetin keskustelupalsta täyttyi nopeasti sadoista kommenteista, joissa Charlotten toimintaa paheksuttiin kovin sanoin ja hänet haluttiin pois maasta. Charlottea uhkailtiin keskustelussa niin fyysisellä kuin seksuaalisella väkivallalla.

Laavua yritettiin jäljittää

Keskustelupalstalla yritettiin aktiivisesti etsiä laavun olinpaikkaa. Ylen uutiskuvista pyrittiin keräämään johtolankoja, joiden perusteella olisi mahdollista selvittää laavun tarkka sijainti. Keskustelussa myös toivottiin, että paikkakuntalaiset paljastaisivat naisen olinpaikan.

Saksalaisnaisen käyttöön laavunsa antanut sonkajärveläinen maanomistaja Jaana Keränen tilitti tuntojaan julkisessa Facebook-päivityksessä sunnuntaina.

– Kyseessä oli meidän perheemme vieras, joka asui meidän yksityismetsässämme, meidän yksityisellä laavullamme ja poltti meidän liiteristämme hänelle annettuja halkoja, Keränen kirjoittaa.

"Koen suurta häpeää suomalaisuudestani"

Jaana Keränen kertoo Ylelle olevansa surullinen ja suivaantunut lukemastaan netin vihapuheesta. Hänestä on huolestuttavaa, että suomalaiset ovat valmiita käyttämään väkivaltaa kohdatessaan erilaisuutta.

Keränen vertaa tilannetta siihen, että suomalainen nainen yöpyisi yksin saksalaisessa metsässä ja paikallinen vähemmistöryhmä suunnittelisi hänen etsintöjään julkisella nettisivustolla.

– Ajatus siitä, että hän joutuisi elämään laavulla tietäen, että Suomessa on ihmisiä, jotka tahtovat tulla antamaan hänelle opetuksen, on meille vieraan isäntinä sietämätön.

Keräsen mukaan Charlotten lähtö Suomesta johtuu henkilökohtaisista syistä.

Yle ei onnistunut tavoittamaan Charlottea viikonloppuna.

.
.