1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Cannesin elokuvajuhlat

Suomalaisfilmille erikoismaininta Cannesin elokuvajuhlilla – lyhytelokuvien voitto Kiinaan

Teppo Airaksisen Katto-lyhytelokuvalle povattiin menestystä. Se oli yksi yhdeksästä ehdokkaasta.

Katto-elokuvassa eronneen keski-ikäisen miehen kesämökin katto putoaa selittämättömästi. Kuva: Tack Films

Suomalaiselokuva Katto on saanut tuomariston erikoismaininnan Ranskassa Cannesin elokuvajuhlilla. Teppo Airaksisen ohjaus tavoitteli lyhytelokuvien sarjan Kultainen palmu -palkintoa. Sen sai kiinalainen elokuva A Gentle Night, jonka ohjasi Qiu Yang. Lyhytelokuvien kilpasarjassa oli yhdeksän elokuvaa.

Teppo Airaksisen lyhytelokuva Katto sai erikoismaininnan. Kuva: Festival de Cannes‏ / twitter

Airaksisen elokuvassa Juho Milonoff ja Pekka Strang näyttelevät naapureita, joista toinen käy läpi avioeroa.

Lyhytelokuvaraadin puheenjohtaja oli romanialainen elokuvaohjaaja Cristian Mungiu, joka palkittiin Kultaisella palmulla vuonna 2007 elokuvastaan 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää.

Suomalainen elokuva oli mukana Cannesin lyhytelokuvakilpailussa viimeksi vuonna 2001. Tuolloin Kari Juusosen animaatio Pizza Passionata tuli sarjansa kolmanneksi.

– Tämä tuntuu mielettömältä, koska elokuvia oli 5000, joista valittiin yhdeksän. Se oli meille jo voitto. Ja sitten tuli tämä iso tunnustus. Onhan tämä ihana juttu, Airaksinen kommentoi erikoismainintaa.

– Olen ylpeä elokuvasta. Toivottavasti tämä maininta antaisi lisää tulevaisuuden töihin ja antaisi mahdollisuuden tehdä kaikenlaisia elokuvia. Elokuvalla on kuitenkin rajattomat mahdollisuudet taidemuotona, Airaksinen toteaa.

Teppo Airaksinen tunnetaan komedioistaan. Hän on ohjannut muun muassa Napapiirin sankarit 2 -elokuvan ja televisioon Kimmo-sarjaa.

Juttua päivitetty klo 23.20 Teppo Airaksisen kommenteilla