Turvallisuuspalvelu aloittaa sisäisen tutkinnan – MI5 ei reagoinut varoituksiin Manchesterin iskun tekijästä

Turvallisuuspalvelua oli yleisradioyhtiö BBC:n mukaan varoitettu ennakkoon itsemurhaiskun tekijän ääriajattelusta.

terrorismi
Kaksi raskaasti aseistettua poliisia seisoo kadulla. Miehillä on poliisin lippalakit ja parrat ja rynnäkköaseet.
Aseistetut poliisit partioivat Manchesterin keskustan alueella.Andy Rain / EPA

Britannian turvallisuuspalvelu MI5 aloittaa sisäisen tutkinnan varoituksista, jotka koskivat Manchesterin iskusta epäiltyä.

Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan iskun jälkeen on käynyt ilmi, että turvallisuuspalvelua varoitettiin etukäteen kolmesti itsemurhaiskun tekijäksi epäillyn Salman Abedin ääriajattelusta.

Kaksi ihmistä on vahvistanut ottaneensa yhteyttä poliisin terrorismin vastaiseen kuumaan linjaan Abedin äärinäkemyksistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Abedi oli niiden 20 000 ihmisen joukossa, jotka olivat MI5:lle tuttuja, mutta hän ei ollut aktiivisessa seurannassa. MI5:n jatkuvassa tarkkailussa on noin 3 000 ihmistä.

Abedi palasi Britanniaan ulkomailta muutamaa päivää ennen terrori-iskua. Manchesterin poliisi on pyytänyt yleisöltä vihjeitä hänen liikkeistään näiden päivien aikana.

Tuhansia työntekijöitä

Vuonna 1909 perustetun MI5:n tehtävä on suojella Britannian kansallista turvallisuutta. Suurin osa sen noin 4 000 työntekijästä työskentelee terrorismin torjunnan parissa.

– Sisäisessä tutkinnassa on tarkoitus selvittää, onk meillä jotain opittavaa siitä, miten turvallisuuspalvelu hoiti Abediin liittyvän tiedustelun, sanoi nimettömänä puhunut lähde Reutersille.

Uusia pidätyksiä

Poliisi on tehnyt kaksi uutta pidätystä iskuihin liittyen. Varhain maanantaina pidätettiin 23-vuotias mies ja myöhään sunnuntaina 19-vuotias. Lisäksi poliisi teki Manchesterissa kolme ratsiaa.

Britanniassa pidätettynä on nyt 14 miestä epäiltyinä mahdollisista kytköksistä iskuun.

Popkonserttiin viime maanantaina tehdyssä iskussa kuoli 22 ja haavoittui yli sata ihmistä.

Päivitetty klo 07.17. Lisätty tietoja uusista pidätyksistä. Päivitetty klo 11.54. Lisätty tieto seurattavien määrästä.