1. yle.fi
  2. Uutiset

Ison valliriutan tila on luultua surkeampi

Korallien vaaleneminen oli viime vuonna laajempaa kuin koskaan aiemmin.

meret
Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.
Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.ARC / EPA

Australian merialueella sijaitsevan Ison valliriutan korallien tila on luultua huonompi, varoittavat tutkijat.

Tiedeyhteisön mukaan riutan korallien vaaleneminen on ennätyksellisen vakavaa, ja riutan tila vain heikkenee, ellei kasvihuonepäästöjä vähennetä.

2 300 kilometriä pitkän riutan koralleista on uusimpien mittausten mukaan tuhoutunut jopa 29 prosenttia. Aiemmin tehtyjen arvioiden mukaan tuhon oletettiin olevan 22 prosentin luokkaa.

– Vaalenemisen seurauksena kuolleiden korallien määrä vuonna 2016 on aiemmin arvioitua suurempi ja tätä menoa on odotettavissa, että lisää korallia kuolee vuoden 2017 loppuun mennessä, sanoo koralliriutan suojelualueen johtaja Russell Reichelt.

Vaalenemiseen johtuu koralleille elintärkeiden levien tuhoutumisesta. Tämä puolestaan johtuu merivesien lämpenemisestä. Korallit voivat toipua, jos meren lämpötila viilenee, mutta sittenkin toipuminen veisi vuosikausia.

Ensiavuksi riutalle on ehdotettu muun muassa korallikasvattamoja. Samoin kiireellistä olisi tunnistaa kipeimmin uutta korallikasvustoa kaipaavat alueet.

Pahin tilanne pohjoisessa, etelässä merkkejä toipumisesta

Korallien vaaleneminen oli viime vuonna laajempaa kuin koskaan aiemmin.

– Olemme hyvin huolissamme siitä, mitä tämä tarkoittaa Isolle valliriutalle itselleen sekä yhteisöille ja elinkeinoille, jotka ovat siitä riippuvaisia, Reichelt sanoi.

Kuollutta korallia Isolla valliriutalla marraskuussa 2016.
Koralliriutoista voi tuhotua jopa 90 prosenttia siitä huolimatta, että lämpeneminen saataiisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.ARC / EPA

YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteeksi listattu riutta on tärkeä meren ekosysteemille ja suuri turistivetonaula Koillis-Australiassa.

Pahimmillaan vaaleneminen on pohjoisella Port Douglasin alueella, missä jopa 70 prosenttia matalan veden koralleista on tuhoutunut. Alueella käy paljon koralleja ihailemaan saapuvia turisteja.

Niin ikään Cairnsissa ja Townsvillessa riutan tila on synkkä.

Toisaalta samalla tutkimusjaksolla etelässä nähtiin merkkejä korallin toipumisesta, kertoo sanomalehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun) Siellä ei myöskään ilmennyt korallin vaalenemista.

Riutan tilasta kiistaa

Australia ilmoitti viime joulukuussa, että Iso valliriutta ei ole kuolemassa. Se kertoi asiasta joulukuussa Unescolle, joka harkitsi viime vuonna Ison Valliriutan laittamista uhanalaisten kohteiden listalle.

Tämä olisi tarkoittanut arviota, että riutta on tuhoutunut jo niin paljon, ettei se ole enää ainutlaatuinen luontoperintökohde. Unesco kuitenkin päätti tuolloin vielä tarkkailla tilannetta ja velvoitti Australian raportoimaan suojelutilanteesta.

Merivesien lämpenemisen lisäksi riuttaa uhkaavat muun muassa maatalouden päästöt. Maaliskuussa tilannetta pahensi voimakas Debbie-myrsky, joka riepotteli Queenslandin osavaltiota ja merialueita.

Lue seuraavaksi