1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä anna rahojasi pentutehtailijoille – Näin tunnistat koirien salakuljettajan

Haluatko tahtomattasi lisätä koirien kaltoinkohtelua ja kärsimystä? Jos et, kannattaa kuunnella läänineläinlääkäri Sari Haikan pari vinkkiä.

Koiranpentutehtaat
Ylen aamu-tv: Koiranpentujen salakuljetus kasvanut
Ylen aamu-tv: Koiranpentujen salakuljetus kasvanut

Koirakauppa kukoistaa. Tilastokeskuksen mukaan koirien lukumäärä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana 200 000:lla Suomessa.

Pentukaupan kasvaessa on lisääntynyt myös laiton maahantuonti, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

– Voi sanoa, että se on räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosina. Mitä meillä jää kiinni valvonnassa, on jäävuoren huippu. Mutta tämäkin luku on lineaarisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut

Viranomaisvoimin ilmiötä ei saada hillittyä, läänineläinlääkäri sanoo. Päävastuu on ostajilla, joiden ei tulisi tukea pentutehtailua kauppaa ostamalla koiria laittomilta myyjiltä.

– Pitäisi herätä siihen, että ostamisella ei palvella ainakaan koirien pelastamista.

Kuinka pentutrokarin tunnistaa? Tunteisiin vetoavaa tarinaa ei ainakaan pitäisi ensikädeltä ostaa. Myyjä on mahdollisesti välittänyt pentuja ammattimaisesti jo vuosia ja osaa kuulostaa vakuuttavalta, eläinlääkäri sanoo. Tyypillinen tarina on, että koira on pelastettu.

– Tarinana voi olla, että koira on esimerkiksi vahinkopentu ja he ovat pelastaneet sen. Nyt valvonnan lisääntyessä trendinä on, että kyseessä on suomalainen pentu.

"Suomalainen pentu" voi kuitenkin olla peräisin esimerkiksi venäläiseltä tai virolaiselta pentutehtaalta. Siksi huomio tulee kiinnittää siihen, mistä pentua myydään. Jos koiranpentua kaupataan satamasta tai auton takakontista käsin, hälytyskellojen pitäisi heti soida.

– Jos koiraa myydään kotoa, pitää kysyä, miksei emoa ole?

Ulkomailta tuodun pennun laillisuuden voi tarkastaa pyytämällä todisteeksi asiakirjoja. Suomalaisen pennun myyjän pitäisi olla rekisteröitynyt kaupalliseksi toimijaksi Eviraan.

Mikäli koiraa tuodaan Suomeen EU-alueen ulkopuolelta, myyjällä pitäisi olla kuljetuksesta eläinlääkinnällinen todistus. Todistuksesta pitäisi löytyä koiran mikrosirun sarjanumero.

Kuuntele eläinlääkäri Sari Haikan haastattelu kuvan videosta.

Lue seuraavaksi