1. yle.fi
  2. Uutiset

Ennätys: Kuluttajien luottamus talouteen nousi historiallisen korkeaksi

Toukokuinen lukema on Tilastokeskuksen mittaushistorian 1995–2017 korkein.

kuluttajabarometrit
Ihmisiä parveilee Kampin kauppakeskuksessa
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kuluttajien luottamus talouteen on noussut uuteen ennätykseen toukokuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattori oli 24,1, kun se huhtikuussa oli 21,5.

Luottamus on vahvempaa kuin koskaan aiemmin mittaushistorian 1995–2017 aikana. Kehitys on ollut puolessatoista vuodessa huimaavaa: esimerkiksi vielä viime vuoden tammikuussa lukema oli vain 8,2.

Kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyydestä ovat nyt hyvin valoisat. Työttömyyden vähenemiseen uskotaan enemmän kuin kymmeneen vuoteen, ja kuva Suomen taloudesta on paras sitten vuoden 2010. Sen sijaan arvio omasta taloudesta heikkeni aavistuksen huhtikuusta.

Tilastokeskus kysyy tutkimusta varten kuluttajien näkymiä Suomen talouteen, yleiseen työttömyyteen, kotitalouden säästömahdollisuuksiin sekä ajan otollisuuteen kestohankintoja ja lainanottoa ajatellen. Kuluttajabarometriin haastateltiin toukokuun alkupuoliskolla 1 200 suomalaista.

Maanantaina myös Elinkeinoelämän Keskusliitto julkaisi luottamusindikaattoreita. Liike-elämän hyvä vire jatkui toukokuussa: teollisuuden luottamus vahvistui, muiden pääalojen suhdannearviot pysyivät ennallaan.

Teollisuusyritykset odottavat tuotannon kasvun jatkuvan seuraavien kolmen kuukauden aikana. Yritysten tilauskirjat ovat vahvistuneet yleisesti normaalia täydemmiksi.

Uusin teollisuusyritysten luottamusta kuvaava saldoluku on +8, kun se oli huhtikuussa +4. Luottamus on noussut selkeästi yli pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Lue seuraavaksi