Poikkeuksellinen hotellihuutokauppa päättyi – yrittäjä pelkää, että liiketoimintakin päättyy: "Kädet ovat ristissä kyynärpäitä myöten"

Hotelli Keurusselän kiinteistön huutokauppa on juuri päättynyt. Korkein tarjous on 800 000 euroa. Huutokauppa lähti liikkelle nollasta eurosta.

hotellit
Kuvakaappaus huutokaupat.com -sivustolta.
Yle

Hotelli Keurusselkä seisoo komealla paikalla, missäpä muualla kuin Keurusselkä-järven rannalla Keuruulla. Samalla paikalla hotelli on toiminut jo liki 70 vuotta.

Perinteikästä hotellia on yritetty myydä jo kahdeksan vuoden ajan, mutta se ei ole mennyt kaupaksi.

Viimeisin yritys on ulosottoviraston huutokauppa (siirryt toiseen palveluun) (huutokaupat.com). Korkeimmaksi tarjoukseksi jäi jo kuukausi sitten tarjottu 800 000 euroa.

Samaan aikaan hotelli on kuitenkin toiminnassa, sillä tilat on vuokrattu Loma-Keuruu Oy:lle.

Yrittäjä ei tiedä jatkosta

Yrittäjää kiinteistön huutokauppa hirvittää.

– Odotamme päätöstä sydän sykkyrällä, viikkoja on oltu aikamoisen paineen alla. Olemme tehneet kaksi vuotta töitä tässä, ja saaneet toiminnan hyvin käyntiin. Ulosottohuutokauppa tuli meille täytenä shokkina, sanoo Satu Jokihalme.

Yrittäjän paineet tulevat siitä, että vuokrasopimus on voimassa syksyyn saakka.

– Meillä on isot panokset pelissä. Tiedämme vasta mahdollisen uuden omistajan ratkettua, että saammeko jatkoa vai emme. Kädet ovat ristissä kyynärpäitä myöten, Jokihalme sanoo.

Kiinteistöä hallitsee tällä hetkellä Työeläkeyhtiö Elo, joka on ollut pankkikonserni Nordean kanssa Lomaliiton konkurssipesän suurin velkoja. Elon toimintaa Jokihalme kiittelee.

– Meidän kannaltamme Elo on ollut ihanteellinen omistaja kiinteistöille. Uudeksi omistajaksi me toivoisimme jotakuta sellaista, joka näkisi kiinteistön kehitysmahdollisuudet ja -tarpeet saman suuntaisesti kuin me. Silloin hotelli saisi arvoisensa jatkon, Jokihalme sanoo.

Uusimmat rakennukset 70-luvulta

Hotelli Keurusselän rakennusten pinta-ala on yhteensä noin 8 000 neliömetriä. Suurin rakennus on 1974 valmistunut päähotelli, joka rakennettiin käytännössä uudelleen vuoden 1978 tulipalon jälkeen.

Päähotelli kuuluu myös alueen uusimpiin rakennuksiin.

– Ensimmäisenä olisi varmaan aiheellista tehdä täällä pikkuisen remonttia. Kiinteistö on vanha, ja Lomaliitto meni konkurssiin 2009. On selvää, että sen jälkeen kiinteistöön ei ole hirveästi satsattu, Jokihalme sanoo.

Elo on tehnyt rakennuksissa välttämättömät korjaukset, mutta kuten hotellia ennen nykyisiä yrittäjiä operoineen yrityksen toimitusjohtaja sanoi, liikevaihto on terveen hotellin liikevaihto, mutta energiakustannukset ovat valtavat.

– Rakennukset pitäisi päivittää tälle vuosituhannelle. Sen jälkeen siinä on loistavat mahdollisuudet toiminnan kasvattamiselle ja laajentamiselle. Kyllä meillä suunnitelmia ja toiveita on, Jokihalme sanoo.

Yrittäjä elää nyt päivä kerrallaan

Keurusselän hotellilla oli viime vuonna lähes 50 000 asiakasta, ja liikevaihtoa runsaat 2,3 miljoonaa euroa. Hotelli työllistää tällä hetkellä suoraan 22 ihmistä ja lisäksi kymmenkunta työntekijää yritysten tai henkilöstöfirmojen kautta.

Yrittäjien huhtikuun puolivälissä Keurusselän verkkosivuille laatiman tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuluvan vuoden varaustilanne on hyvä, ja ensi vuoden varauksetkin vauhdissa.

– Myynti on tehnyt todella hyvää työtä. Kesä on aika lailla myyty, ja syksy ja pikkujoulukausi alkavat olla paketissa. Myös kesälle 2018 on sovittu tapahtumia ja tilauksia. Elämme koko ajan 6-18 kuukautta eteenpäin, Jokihalme kertoo.

– Meille se on suuri harmi, jos kiinteistön mahdollinen uusi omistaja haluaa operoida toimintaa itse. Se olisi meille pahin skenaario, hän jatkaa.

Huutokauppa ei välttämättä tarkoita sitä, että kiinteistö ylipäätään menee kaupaksi – ulosottomiehellä on oikeus hylätä korkeinkin tarjous.

Kannattava hotelli – myös Lomaliiton konkurssin aikaan

Keurusselkä on ollut pitkään tuuliajolla. Ongelmat juontavat siitä, että sen omisanut Lomaliitto meni konkurssiin vuonna 2009.

Lomaliitto omisti useita hotelleja, mutta loppuvaiheessa Keurusselkä oli niistä ainoa kannattava. Lomaliiton konkurssipesä päätyikin siihen, että hotellin pitäminen toiminnassa on velkojien etu.

Kun konkurssipesä oli saanut muut Lomaliiton hotellit myytyä, yhden hotellin operointi muodostui liian raskaaksi, ja Keurusselkä suljettiin.

Vajaata vuotta myöhemmin hotelli vuokrattiin yrittäjäpariskunnan Loma-Keuruu Oy:lle. Yhtiö on operoinut hotellia siitä saakka, ja sillä on vuokrasopimus kiinteistöstä ensi syksyyn saakka.

Hotellin kiinteistöön kuuluu 6,3 hehtaarin maa-alue ja kuusi rakennusta. Vanhin rakennus on 1930-luvulta, ja uusimmat 1970-luvulta. Suurin rakennus on päähotelli, jossa neliöitä on 5 800.

Hotellissa on 94 huonetta, ravintola, kokoustiloja sekä kylpyläosasto.