Tutkija arvioi laavulla asuneesta saksalaisnaisesta noussutta nettikeskustelua: "Kertoo yhteiskunnan tilasta"

Mediatutkija Pentti Raittila arvioi, että tapaus kuvastaa netin keskustelukulttuuria.

Kotimaa
Charlotte katselee kaukaisuuteen.
Toni Pitkänen / Yle

Ylen jutut laavulla Ylä-Savossa asuneesta saksalaisnaisesta ovat herättäneet kiivasta keskustelua verkossa. Naisen asuminen metsässä luonnonantimilla eläen ja siitä tehty nettijuttu herättivät viikonloppuna kovaa keskustelua ja arvostelua varsinkin yhdellä verkon keskustelupalstalla, jossa voi keskustella nimettömästi. Keskustelu oli vilkasta myös Ylen omissa kanavissa.

Yhdelle keskustelupalstalle kertyi muutamassa päivässä yli tuhat viestiä liittyen saksalaisnaisen elämiseen laavulla luonnon keskellä. Keskustelussa yritettiin muun muassa selvittää kyseisen laavun sijaintia ja paheksuttiin 23-vuotiaan Charlotte Arnswaldin toimintaa.

Keskustelijat pohtivat muun muassa rikkooko nainen Suomen lakeja eläessään omavaraisesti laavulla. Myös polttopuiden käyttö herätti arvostelua.

Osassa nettiin kirjoitetuista viesteissä oli fyysistä ja seksuaalista uhkaa naista kohtaan. Yle uutisoi myöhään sunnuntai-iltana naisen lähteneen viikonlopun aikana pois Suomesta. Sonkajärveläisen perheen yksityisellä laavulla luvallisesti asunut nainen jätti Suomen maanomistajan tietojen mukaan henkilökohtaisista syistä.

Eläkkeellä oleva Tampereen yliopiston mediatutkija Pentti Raittila sanoo, että tapauksesta herännyt nettikeskustelu kertoo yhteiskuntamme tilasta ja netissä olevasta keskustelukulttuurista.

– Onhan tämä aika yllättävää, että tämmöinen tapaus saa ihmisen vihan heräämään. Toisaalta ei tämä ole ainoa tapaus, missä mitätön asia nostaa aggressiot pintaan.

Tutkija: Naisviha nousee esiin nettikeskusteluissa

Raittilan mukaan nettikeskustelussa on usein naisvihaa ja se tulee voimakkaasti esiin. Kokenut tutkija arvioi, että laavulla asuneesta naisesta noussut nettikeskustelu voi olla myös yksi nationalismin ilmentymä.

– Kyllä tässä keskustelussa voi olla hyvin monista lähtökohdista olevia ihmisiä. Nettikeskustelukulttuurimme on mennyt siihen, että tavallaan aggressio voimistaa keskustelua edelleen. Yksi sanoo yhden vihamielisen puheenvuoron, toinen panee vähän paremmaksi ja kolmas jatkaa.

Mediatutkija Pentti Raittila ei osaa sanoa, onko keskustelu eri nettisivustoilla tullut Suomessa viime vuosina entistä röyhkeämmäksi. Tutkija muistuttaa, että Suomen lain mukaan laiton uhkaus on rikos myös netissä. Valvonta on kuitenkin hyvin vaikeaa.

– Tavallisten ihmisten pitäisi pystyä vaikuttamaan tuttavapiirissä ja yhteiskunnan yleinen ilmapiiri pitäisi saada muuttumaan. Se ei muutu poliisimääräyksillä ja siinä tarvittaisiin muunlaisia keinoja.

Yle Uutiset ei ole tavoittanut Charlottea Arnswaldia kommentoimaan Suomesta poistumistaan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus