Ylen haastattelu poiki Yuki Takahashille työpaikan – reissaa nyt maailmalla Toyotan rallitallin mukana

Kun Yuki Takahashi vuonna 2005 tuli lukioikäisenä Japanista Suomeen vaihto-oppilaaksi, hän tunsi kolme suomen kielen sanaa: päivää, kiitos ja wc.

suomen kieli
Yuki Takahashi.
Yuki Takahashi taustallaan Jyväskylän MM-rallin legendaarinen Urrian hyppyri.Arvo Vuorela / Yle

Japanilaisen Toyotan rallitallin päämaja on Suomessa, Jyväskylän Puuppolassa. Puuppolaan Toyotan toi Tommi Mäkinen, joka on vetänyt Toyotan WRC-auton kehitystyötä ja toimii tiimin vetäjänä.

Yuki Takahashi puolestaan on Toyotan rallitallin faniemäntä. Hänen tiensä rallitöihin on ollut kaikkea muuta kuin suora.

Takahashi tuli Suomeen ja Petäjävedelle vaihto-oppilaaksi 2000-luvun puolessavälissä. Aika vaihto-oppilaana jätti intohimon Suomeen, halun palata ja opiskella kieltä ja kulttuuria.

– Suomen kieli on ihana. Ihastuin siihen vaihtovuoden aikana, ja halusin palata tänne oikeasti opiskelemaan, sanoo Takahashi.

Paluu, haastattelu ja työpaikka

2011 Takahashi palasikin Keski-Suomeen.

Viime keväänä hän kertoi Ylen haastattelussa haluavansa kielenkääntäjäksi, kääntämään manga-sarjakuvia ja japanilaisia elokuvia suomeksi.

Se haastattelu muutti kaiken.

Toyotan rallitallissa kuultiin radiosta Takahashin haastattelu – kuultiin, ja ymmärrettiin: japanilainen talli, joka toimii Suomessa, ja jonka työkielistä yksi on englanti.

Kuinka monta ihmistä maailmassa on, jotka sopivat tähän muottiin?

Takahashi sai rallitiimiltä Facebookissa yhteydenoton.

– Siitä sitten päädyin tähän. On tämä yhdenlainen unelmatyö, pääsen käyttämään sekä suomea että japania, kuten olen aina haaveillutkin, Takahashi nauraa.

Suomeen tullessaan Takahashi ei tiennyt rallista mitään, eikä juuri mitään vielä silloinkaan, kun Toyota kutsui.

– Tiesin, että se on iso maailma, ja olihan minulla huolta siitä, etten rallista mitään tiedä. Minulle luvattiin, että opin kyllä mitä ralli on.

Reissaa nyt maailmalla

Nyt Takahashin työnä on reissata rallisirkuksen mukana ympäri maailmaa. Hän on ollut mukana kaikissa Toyotan kisoissa, hospitality-kojulla tai faniemäntänä.

Takahashi puhuu sujuvasti suomea, japania ja englantia.

– Työhön kuuluu vieraiden ja fanien vastaanottamista ja pienten lahjojen jakelua. Mielelläni juttelen fanien kanssa, mutta aika moni heistä ei puhu englantia. Meillä onkin paikallisia apulaisia hoitamassa tätä, Takahashi kertoo.

Jyväskylä on Suomen MM-rallin kotipaikka. Ralli ajetaan heinäkuun lopussa Keski-Suomen nopeilla sorateillä.

– Silloin varmaan tulee Japanistakin paljon vieraita. Voi olla aika kaoottista täällä, nauraa Takahashi.