1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Halla vieraili Pirkanmaalla – myöhässä oleva kukinta pelastanee marjasadon

Viime vuorokausien halla on todennäköisesti aiheuttanut korkeintaan paikallisia vaurioita Pirkanmaan marjasadolle.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Innokkaille marjastajille kukinta-aikojen hallayöt ovat kauhistus. Perjantain ja lauantain välisenä yönä esimerkiksi Virtain Äijänevalla oli noin kaksi kolme pakkasastetta,  Juupajoella asteen verran ja Pirkkalassakin käväistiin nollassa. Tampereella oli leudompaa.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila käväisi taas samankaltaisissa lukemissa.

Todennäköisesti kuitenkin halla on aiheuttanut korkeintaan paikallisia vaurioita Pirkanmaan marjasadolle.

– Mustikan kukinta on pari kolme viikkoa myöhässä, ja on vauhdissa lähinnä etelärannikolla, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Yleensä aina jossain tulee mustikkaa

Pirkanmaalta saatujen havaintojen mukaan mustikan kukinta on vasta alkamassa joillakin paikoilla. Näin ollen kylmävauriot jäänevät vähiin. Tätä edistää se, että mustikka kukkii eri paikoilla eri aikaan, ja toisaalta kylmänäkin yönä on esimerkiksi mäkien päällä ympäristöään lämpimämpiä paikkoja.

Puolukka kukkii selvästi myöhemmin kuin mustikka, Lehtonen huomauttaa. Tämä on yksi syy siihen, että puolukan sato on paljon varmempi kuin mustikan.

Puutarhoissa herukat kukkivat paikoin runsaasti. Niille on voinut tulla vahinkoja kylmillä paikoilla.

– Harso auttaa yleensä herukkapensaat kylmän yön yli, neuvoo puolestaan tutkija Tuuli Haikonen Lukesta. Hänen mukaansa herukan kukka on suhteellisen herkkä kylmälle. Sitä vastoin omena kestää paremmin hallaa, ja ainakin Pirkanmaalla sen kukinta on vasta aluillaan. 

Oma kysymyksensä on, miten pölyttäjähyönteiset ovat liikkeellä kukinta-aikaan, Haikonen muistuttaa. Myös kolea ja sateinen sää voi aiheuttaa haittaa marja- ja hedelmäsadolle, vaikkei pakkaselle asti pudottaisikaan.

Herukka Kuva: Yle/ Heidi Lindström