Saimaannorppavesillä paljon laittomia pyydyksiä – asialla salakalastajat ja tietämättömät ulkomaalaiset

Metsähallitus valvoo verkkokalastuskiellon noudattamista kesäkuun loppuun saakka.

saimaannorppa
Neljä norppaa rivissä.
Marita Vokkolainen

Metsähallituksen erävalvonta on löytänyt tänä keväänä saimaannorpan elinalueilta poikkeuksellisen paljon kiellettyjä pyydyksiä. Esimerkiksi viimeisen kolmen päivän valvontajaksolla vesistä löytyi seitsemät laittomat kalaverkot ja useita kuuteille vaarallisia väljänieluisia katiskoita.

– Valitettavasti näitä on tänä keväänä tullut vastaan poikkeuksellisen paljon. Parissa tapauksessa on aivan selvästi ollut kyse piittaamattomuudesta. On kyllä tiedetty verkkokalastuskiellosta, mutta halutaan silti harrastaa salaa, erätarkastaja Markus Rahikainen kertoo.

Yksi räikeimmistä tapauksista oli, kun valvojat kohtasivat vesillä mökkiläisen vetämässä verkkoja ylös mökkirannassaan verkkokalastuskieltoalueella.

– Jo kaukaa näki kun hän huomasi meidät, niin hartiat lysähtivät. Ei ollut kalastuslupia eikä mitään. Tapauksesta tehtiin rikosilmoitus, ja henkilö saa todennäköisesti päiväsakkoja, Rahikainen kertoo.

Väljänieluisia katiskoja poikkeuksellisen paljon

Valvoja uskoo, että paikalliset ja kotimaiset mökkeilijätkin tietävät, missä saa kalastaa verkoilla ja missä ei. Sen sijaan ulkomaalaisia tieto ei näytä aina tavoittaneen.

– Pari viime tapausta vaikutti siltä, että kyseessä saattaisivat olla lähellä oleilevat venäläiset mökkiläiset, jotka tietämättömyyttään olisivat laittaneet verkot veteen. Verkot oli merkattu lipuilla. Jätimme mökeille venäjänkielistä opastusta verkkokalastuskiellosta.

Norpan suojelualue laajeni viime vuonna. Uusilla alueilla on tullut vastaan poikkeuksellisen paljon sellaisia katiskoja, joissa on kuuteille vaarallinen, väljä nielu.

– Olemme korjanneet katiskoja nippusiteillä ja opastaneet mökkiläisiä korjaamaan katiskoja itse norppaystävällisiksi, Rahikainen sanoo.

Verkkokalastuskielto alkoi Saimaalla huhtikuun puolivälissä. Se jatkuu kesäkuun loppuun saakka. Metsähallituksen sivuilta voi käydä katsomassa, onko oma ranta norpan suojelualueella.

– Alue on nykyään melko helppo hahmottaa, kun se yhtenäistyi uusien alueiden tullessa mukaan.