Hyppää sisältöön

Kuurojen Euroopan Unioni jatkaa suomalaisjohdossa

Kuurojen Liiton toiminnanjohtaja Markku Jokinen valittiin jatkokaudelle EUD:n puheenjohtajana järjestön yleiskokouksessa, joka pidettiin Maltalla.

Markku Jokinen uutisläheyksen taustagrafiikassa viittojan vieressä. Otsikko: Markku Jokinen.

Euroopan kuurojen liitot kokoontuivat toukokuun lopulla Maltalle päättämään Kuurojen Euroopan unionin lähivuosien toimintalinjoista. Nykyinen puheenjohtaja Markku Jokinen valittiin ylivoimaisesti jatkamaan toiselle nelivuotiskaudelle. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi neljä jäsentä Ruotsista, Unkarista, Saksasta ja Kreikasta.

– Motivaationi on erittäin hyvä. Aiempi kokemukseni on kansainvälisessä järjestössä -että ensimmäinen nelivuotiskausi menee omaksumiseen ja toinen kausi on sitten tehokas. EUD:n henkilökunta on taitavaa ja edellinen hallitus loistava, sanoisin että tähänastista paras, Jokinen kertoo Yle Uutisten haastattelussa.

Järjestö paneutuu lähitulevaisuudessa mm. kansallisten viittomakielten hyväksymiseen jäsenmaissa, tiedonsaannin esteiden poistamiseen, kuurojen työllisyyden ja koulutuksen parantamiseen.  Kuurojen pakolaisten tilanne puhutti Maltan kokousedustajia.

– Oli mielenkiintoista, miten jäsenet ottivat asian esille. Itse näen tämän, ja EUD samoin, ihmisoikeuskysymyksenä. Samaan aikaan eri maiden edustajat sanoivat, että maan politiikka vaikuttaa paljon. Esimerkiksi eräässä maassa oltiin valmiita auttamaan kuuroja pakolaisia, mutta nämä halusivatkin toiseen maahan. Tai valtio voi jarruttaa pakolaisten vastaanottamista, mutta maan kuurot ovat eri mieltä ja haluavat auttaa, Jokinen kertoo.

Myös Britannian Brexit oli puheenaiheena. Kokousedustajat tukivat Britannian Kuurojen Liiton jäsenyyden jatkamisen järjestössä.

 – Kyllä brexit vaikuttaa, sillä Britannian kuurojen yhteisö ei voi esimerkiksi enää hyödyntää EU:n projektitukea. Yleiskokouksessa keskusteltiin Britannian jäsenyydestä EUD:ssa, mutta meille oli selvää että se pysyy brexitistä huolimatta. Nyt neuvotellaan enää millä tavalla jäsenyys pysyy voimassa, Jokinen kertaa.

.
.