1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesän sinivalkoiset kukka-asetelmat juhlistavat itsenäistä Suomea

Suomen satavuotisjuhlavuosi on innoittanut niin yksityisiä pihan laittajia kuin kaupunkien puistosuunnittelijoita.

kukat
Lobelia kasvihuoneessa
Lobelian sininen väri on melko lähellä siniristilipun sineä ja siksi sitä onkin tänä kesänä käytetty monissa asetelmissa. Kati Siponmaa / Yle

Useat puutarhat ovat osanneet varautua Suomen juhlavuoteen varaamalla täksi kevääksi reilummin sinivalkoisia sävyjä.

Kemissä Sotisaaren puutarhassa kysyntää on tässä vaiheessa kesää ollut lähinnä sinisillä ja valkoisilla orvokeilla, joita on mennyt niin omille pihoille kuin valmistujaisjuhlien koristeiksi.

Keminmaalaisella Tasalan kasvitarhalla on tehty kukka-asetelmia siniristilipun väreissä esimerkiksi merilappilaisiin yrityksiin.

– Ainoa ongelma on ollut se, että oikean sävyistä sinistä kukkaa ei ole paljon tarjolla. Monet ovat hyväksyneet lilan sävyiset kukat valkoisen kaveriksi, puutarhayrittäjä Auli Tasala mainitsee.

Myös torniolaisella Palasrinteen puutarhalla on tehty tälle keväälle sinivalkoisia asetelmia. Torniolaisella puutarhalla on yleensäkin aina Suomen värit valikoimissaan, vaikka tälle keväälle asia huomioitiin ihan erityisesti.

– Lisäksi meillä pitää tässä rajan lähellä olla valikoimissa aina amppeleita myös Ruotsin väreissä, kertoo yrittäjä Anssi Palasrinne.

Henna Lauhikari seisoo kukka-asetelmien välissä
Kati Siponmaa / Yle

Suomen juhlavuosi tulee näkymään myös julkisten paikkojen kukkasomisteissa. Sinivalkoiset sävyt tulevat ilahduttamaan Meri-Lapin kaupunkien keskeisillä paikoilla.

– Nämä sinivalkoiset tornit ja joitakin ruukkuistutuksia sinivalkoisin kukin tulee Tornion Länsirannalle Krannikadun ja Kihlat-liikenneympyrän väliselle alueelle. Muualla kaupungilla on sitten muitakin värejä, sanoo Tornion kaupungin puistomestari Henna Lauhikari

Lauhikari on laskeskellut, että kasvihuoneelta lähtee noin 13 000 kukkaa kaunistamaan kaupungin kesäilmettä.

Lue seuraavaksi