Vanhuuseläkkeelle ennätysmäärä suomalaisia

Vanhuuseläkkeelle siirtyneiden määrä on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Miesten työeläke on keskimäärin 600 euroa korkeampi kuin naisilla.

työeläkkeet
Uimaranta Alicantessa.
Vanhuuseläkepäivät kutsuivat viime vuonna ennätysmäärää suomalaisia.Efe Morell / EPA

Vanhuuseläkkeelle jäi viime vuonna työeläkejärjestelmässä 57 000 henkilöä eli enemmän kuin koskaan, kertoo Eläketurvakeskus. Määrä on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Vuoden 2016 lopussa työeläkettä sai yhteensä 1,46 miljoonaa ihmistä Suomessa. Määrä kasvaa nimenomaan vanhuuseläkeläisten takia, sillä muita työeläkkeitä saavien määrä on laskussa.

Eläketurvakeskuksesta arvioidaan, että yhä useampi jaksaa töissä vanhuuseläkeikään. Lähivuosina kuitenkin vanhuuseläkkeelle jäävien määrä oletettavasti laskee, kun suuret ikäluokat ovat jo jääneet pois töistä.

Miesten työeläke noin 600 euroa naisia suurempi

Miesten ja naisten eläke-ero on vieläkin huomattava. Työeläkejärjestelmässä vanhuuseläkkeelle siirtyneiden keskimääräinen eläke oli miehillä 2 036 euroa ja naisilla 1 520 euroa kuukaudessa.

– Sukupuolten väliset työeläke-erot ovat suuret, mutta ne ovat kaventuneet. Kymmenen vuotta sitten vanhuuseläkkeelle siirtyneiden miesten työeläke oli keskimäärin 700 euroa suurempi kuin naisten. Eron kaventuminen johtuu naisten työurien pidentymisestä, kertoo Eläketurvakeskuksen tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.