Nuori yrittäjä aloitti 18-vuotiaana huussiremonteista – nyt hän tekee halleja ja omakotitaloja: "Turha tässä on alkaa leikkiä herranretkua"

Nuoret näkevät yhtä useammin yrittäjyyden vaihtoehtona palkkatyölle.

yrittäjyys
Yrittäjä Juuso Lehtinen.
Minna Heikura / Yle

Punainen puurakennus saa lisää maalia pintaansa. Sää on pilvinen ja työmiehet toivovat, ettei ala sataa. Rakennus on entinen navetta, jonka vuolenkoskelainen yrittäjä Juuso Lehtinen kunnosti vaimonsa kanssa heidän häitään varten muutama vuosi sitten.

Sen jälkeen siellä on tanssittu monen muunkin pariskunnan häävalssi. Lehtinen vuokraa tilaa yhdessä vaimonsa kanssa. Vaimon päätyö on hoitoalalla, kun taas Lehtinen on rakennusalan yrittäjä. Oman yrityksensä hän perusti vuonna 2009, ollessaan 18-vuotias.

– Kyllähän se aika selvää oli, ettei yrittäminen mitään ruusuilla tanssimista ole. On turha ruveta leikkimään mitään herran retkua pienessä yrityksessä. Työ on tehtävä itse ja painettava koko ajan täysillä, Lehtinen kuvailee.

Lehtiselle yrittäjyys tuli verenperintönä. Hän oli jo 8-vuotiaana työmailla isänsä mukana, joka teki maatalouden sivussa rakennushommia. Käsillä tekeminen tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

Lehtinen suoritti Heinolassa ammattikoulussa rakennusalan ammattitutkinnon ja laittoi yrityksen pystyyn vielä ollessaan opiskelija. Muutama kollega auttoi alkuun muunmuassa paperisodan kanssa.

– En tiedä miettikö silloin muuta, kuin että pitkiä päiviä tullaan painamaan. Jos olisin perustanut yrityksen myöhemmällä iällä, olisi ehkä mietityttänyt enemmän. Mutta jotenkin se ajatus yrittäjyydestä oli niin syvässä.

Yrittäjyys on joskus ainoa sopiva vaihtoehto

Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on kasvanut selvästi vuosituhannen alusta ja yhä useampi nuori näkee yrittäjyyden vaihtoehtona palkkatyölle. Esimerkiksi startup-yritysten hype ja yrittäjyyskasvatus ovat lisänneet kiinnostusta.

– Yksi syy on myös se, että viime vuosina hyväkään koulutus ei ole taannut varmaa työpaikkaa julkiselta puolelta tai suuryrityksestä, lisää Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Teknologia on madaltanut kynnystä monilla aloilla, ja liikkeelle voi lähteä varsin kevyesti ja helposti.

Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä puhuu niin sanotuista läppäriammateista, joita on yhä enemmän. Oman osaamisen pystyy valjastamaan tietokoneen kautta. Tämä on synnyttänyt myös uusia ammatteja kuten tubettaminen ja bloggaaminen.

– Monet arvostavat sitä, että pääsee vapaammin määrittelemään oman työtahdin. Yrittäjyys on hyvä ja joskus ainoa reitti valjastaa omaa osaamista kuten näkee parhaaksi, Mikkilä selvittää.

– Nuoret eivät myöskään suhtaudu yrittäjyyteen niin lopullisena asiana kuin aiemmat sukupolvet. Välillä voi olla yrittäjä ja välillä palkkatöissä, hän jatkaa.

Kouluprojektit opettavat yrittäjyyden perusasioita

Kouvolassa Valkealan lukiossa historian ja yhteiskuntaopin lehtorina työskentelevä Päivi Parkkonen on tehnyt yrittäjyyskasvatusta nuorten parissa 17 vuotta.

Hänen mukaansa isoin muutos on tapahtunut yhteiskunnan ilmapiirissä: yrittäjyyskasvatuksesta on tullut hyväksytympää ja toivotumpaa. Lisäksi medianäkyvyys ja isot yrittäjyyteen liittyvät tapahtumat kuten Slush ovat muuttaneet nuorten ajatuksia yrittäjyydestä myönteisemmäksi.

– Yrittäjyyskasvatuksen avulla voimme auttaa nuoria kehittämään itselleen esiintymisvalmiuksia, mahdollisuuksia ryhmätyöhön ja tietoverkkojen hyödyntämiseen, Parkkonen sanoo.

Sillä ei ole väliä, minkä alan projekteissa nuoret harjoituksissaan työskentelevät. Tärkeintä on projekteista saatu oppi.

– Nuoret käyvät jo lukioikäisenä läpi prosessin, miten kaupallistan oman tuotteen. He näkevät virheet ja ongelmat, joita siihen liittyy, ja oppivat voittamaan ne. Projektin ja ehkäpä oman elämänkin hallintaan syntyy ihan uudenlaisia taitoja, Parkkonen miettii.

Nuorista toivotaan yrittäjien perinnönjatkajia

Järjestöpäällikkö Joonas Mikkilän mukaan nuorten vahvistunut kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan näkyy myös nuorten perustamien yritysten määrässä.

– Mistään kovin vahvasta yritysten määrän kasvusta ei kuitenkaan vielä voida puhua.

Yritysten perustaminen kääntyi nousuun viime vuonna. Esimerkiksi yritysneuvontaa tarjoavien Uusyrityskeskusten kautta perustettiin viime vuonna yli 7300 yritystä. Uusista yrittäjistä 17 prosenttia oli alle 25-vuotiaita ja liki puolet alle 35-vuotiaita.

Yrittäjien keski-ikä on Suomessa päälle 50 vuotta. Yrittäjäkentässä on menossa sukupolvenvaihdos ja nuoria toivotaan lopettavien yrittäjien perinnönjatkajiksi.

– Byrokratia, rahoitus sekä yleinen jaksaminen ovat kynnyksiä, kun yrityksen perustamista mietitään, Mikkilä kertoo.

Hän suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaan, sillä 80- ja 90-luvulla syntyneet ovat Mikkilän mukaan selvästi yrittäjähenkisempiä kuin aiemmat sukupolvet.

– Lähivuodet ovat hyvin mielenkiintoista aikaa seurata ilmiön kehitystä.

"Päivääkään en jättäisi pois"

Yrittäjä Juuso Lehtisellä on jo paljon kokemusta yrittäjyydestä, vaikka voi hyvinkin lukea vielä nuoreksi yrittäjäksi. Rakennusalan yrityksen matka alkoi pienistä sauna- ja huussiremonteista aina vain suurempiin omakotitaloihin ja halleihin. Työn suhteen mies ei kuitenkaan edelleenkään ole kranttu.

Kesä on sesonkiaikaa. Yhden vakituisen työntekijän lisäksi hän työllistää tarpeen mukaan aliurakoitsijoita.

– Päivääkään en jättäisi pois, tämä on ollut hyvää aikaa. Yrittäjän arki on kiireistä, eikä kesäaikaan malta nukkua pitkiä yöunia.

Lehtisen mukaan yrittäjyydessä on se hyvä puoli, että voi olla oman itsensä herra. Hän kuitenkin myöntää, että se harmittaa, jos perheen yhteisiä menoja joutuu siirtämään työkiireiden takia.

Sen väitteen Lehtinen allekirjoittaa, että työ on elämäntapa.

– Työ on yöunissakin mielessä ja vapaa-ajalla. Yhdyn tähän väitteeseen täysin. Kaverit välillä sanovatkin, että rauhoitu välillä, nauraa Lehtinen.