Kuluvan vuoden jännittävimmät tiedeuutiset – Tässä yksi listaus

Tiedevuodesta on tulossa mielenkiintoinen – taas kerran.

tiede
Visualisaatio maata kiertävistä radioaalloista ja plasmapausseista.
Visualisaatio Maata kiertävistä säteilyvyöhykkeistä. Goddard / Scientific Visualization Studio / NASA

Tiede tuntuu tuottavan jatkuvasti uusia ja jännittäviä tutkimustuloksia, joista riittää uutisoitavaa. Monilla netin tiedesivustoilla on tapana koota vuoden lopussa tieteen merkittävimmät saavutukset yhteen artikkeliin. Kuluva vuosi saattaa olla erityisen tuottelias tieteen saralla, ainakin päätellen siitä, että arvostettu tiedesivusto Sciencealert (siirryt toiseen palveluun) on jo tässä vaiheessa listannut 18 alkuvuoden tärkeää uutta löytöä. Järjestys on Sciencealertin.

1. Keuhkot eivät vain huolehdi hengityksestä, vaan niissä myös kehittyy suuri osa nisäkkäiden verihiutaleista. Ilmiö havaittiin hiirillä, mutta tutkijoiden mukaan on hyvä syy olettaa, että sama pätee ihmiseen. Ylen uutinen aiheesta löytyy täältä.

Ihmisen keuhkot
AOP

2. Aikakoneen luominen näyttäisi olevan matemaattisesti mahdollista. Kaavan kehittäneen kanadalaisen tutkijan mukaan avaruus-aikakone edellyttää kuitenkin materiaaleja, jollaisia meillä ei vielä ole. Niiden avulla pitäisi pystyä taivuttamaan aika-avaruutta. Suomessa tutkimuksesta uutisoi Tekniikan Maailma. (siirryt toiseen palveluun)

infografiikka
Tekniikan Maailma

3. Siperiassa sijaitseva mahtavan kokoinen kraateri on saanut kutsumanimen "Manalan portti". Sen uskotaan syntyneen ikiroudan sulamisen myötä. Ikiroudan alta on paljastunut muinaisia metsiä, jotka ovat olleet piilossa 200 000 vuotta. Yle on uutisoinut useaan otteeseen Siperian ikiroudan sulamisesta ja sen seurauksista. Artikkeleja löytyy muun muassa täältä ja täältä.

kraateri metsässä
Sciencealert

4. *Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisiä *puolisynteettisiä organismeja. Kaikki elämä maapallolla on perustunut neljään DNA-aakkoseen. Nyt tutkijat ovat kehittäneet perinteisten G, T, C ja A -aakkosten lisäksi synteettiset X:n ja Y:n, jotka on onnistuneesti liitetty kolibakteerin geneettiseen koodiin. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa The Guardian. (siirryt toiseen palveluun) Koko tutkimus löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

molekyyli
Pixabay

5. Englantilainen yhtiö Surrey NanoSystems on kehittänyt vantablackin eli "mustimman asian Maan päällä". Tämä nanomateriaali imee lähes kaiken siihen kohdistuvan valon itseensä, kuten Yle kertoi jo muutama vuosi sitten. Kuluvan vuoden maaliskuussa Surrey NanoSystems ilmoitti kehittäneensä vantablackista suihkutettavan pinnoitteen. Uusimmasta saavutuksesta kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

uusi nanomateriaali
Surrey NanoSystems / AOP

*6. Aikakiteet *ovat aineen uusi olomuoto, tietävät yhdysvaltalaisfyysikot. Ilmiön olemassaolo sai vahvistusta kahdella kokeella, jotka toteutettiin alkuvuodesta. Sciencealert avaa mutkikasta ilmiötä tässä artikkelissaan. (siirryt toiseen palveluun) Tutkimustyöhön osallistunut University of California Berkeley uutisoi (siirryt toiseen palveluun)myös tutkimuksesta.

fraktaali
Pete LinForth / Pixabay

7. **Ihmisestä on löytynyt kokonaan uusi elin. **Kyseessä on vatsaontelon suolilieve, joka kiinnittää suolet ontelon seinään. Sen löytyminen saattaa johtaa uusien hoitomuotojen kehittämiseen, kertoi Yle tammikuun alun uutisessaan.

Tutkija tarkastelee suoliliepeen kolmiulotteista mallia laboratoriossa.
Suolilieve osoittautui omaksi elimekseen professori J. Calvin Coffeyn johtamissa nelivuotisissa tutkimuksissa.Alan Place

8. Parikymmentä vuotta sitten kuollut arvostettu yhdysvaltalainen tieteen popularisoija Carl Sagan on osoittautunut Sciencealertin mukaan häkellyttävän tarkaksi tulevaisuuden ennustajaksi. Hän on puhunut maailmasta, jossa pseudotieteet ja tieteellinen lukutaidottomuus valtaavat alaa. Ylen pseudotiedettä koskevia artikkeleita löytyy täältä.

Carl Sagan
Carl SaganPixabay

9. *Hiiren aivojen ympäriltä on löytynyt *koko aivot kattava yksittäinen hermosolu, jonka arvellaan voivan liittyä tietoisuuden olemassaoloon. Solu ympäröi aivojen molemmat puoliskot. Moista jättineuronia ei ole aiemmin havaittu minkään nisäkkään aivoissa. Tutkimus julkaistiin Nature-tiedejulkaisussa, (siirryt toiseen palveluun)

Hiiri.
Iemm Muenster / EPA

10. Indonesian syrjäisestä vuoristosta on löydetty kokonainen lauma uudenguinean ylämaan villikoiria, joiden oli luultu kuolleen sukupuuttoon aikaa sitten. Ylen uutisen mukaan elinvoimaiseen laumaan kuuluu ainakin 15 yksilöä, myös pentuja.

Uuden-Ginenan ylänkömaan villikoira
NGHWDF

11. *Lähinnä turhakkeeksi luullulla *umpisuolella näyttäisikin olevan tärkeä tehtävä suoliston bakteerikannan suojelussa. Umpilisäkkeen merkitys selvisi tutkijoille, kun he vertasivat nisäkkäitä, joille oli kehittynyt umpisuoli ja sellaisia, joilta se puuttui, Yle kertoo.

Mustavalkoinen röntgenkuva ihmisen vatsasta.
Kerroskuvaus näyttää matomaisen umpilisäkkeen umpisuolen päässä.James Heilman / CC By-SA 4.0

12. Dinosaurusten sukupuu meni ehkä kokonaan uusiksi Nature-tiedejulkaisuun (siirryt toiseen palveluun)painetun tutkimuksen myötä. Perinteisesti hirmuliskot on jaettu liskonlantioisiin ja linnunlantioisiin, mutta ei ehkä enää kauaa. Aiheesta kirjoittaa Tieteen Kuvalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Dinosaurus
Dariusz Sankowski / Pixabay

13. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän alkusyy onkin ehkä aivoissa, ei munasarjoissa, kuten on kuviteltu. Oireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö, ja siitä kärsii ainakin joka kymmenes nainen. Oireyhtymän syitä on tutkittu University of New South Walesissa Australiassa. Tutkimuksesta lisää täällä. (siirryt toiseen palveluun)

munasarjat
Pixabay

14. Tyynestä valtamerestä on löytynyt aiemmin tuntematon manner, joka on suurimmaksi osaksi veden alla, kerrotaan Geological Society of America (siirryt toiseen palveluun)n julkaisussa. Suomeksi siitä uutisoi muun muassa Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

kartta
Wikipedia / NOAA

*15. Ihmisen vaikutus maapallon geologiaan *on jo niin huomattavaa, että planeettamme voidaan ehkä sanoa siirtyneen uuteen geologiseen aikakauteen eli antroposeeniin. Tämä geologeja viime vuosina puhuttanut kysymys on saanut lisätukea tuoreesta tutkimuksesta, josta uutisoi muun muassa New Scientist. (siirryt toiseen palveluun) Ihmisen mukaan ehkä nimettävästä aikakaudesta on kerrottu myös Yle Uutisissa.

Kuumailmapallo Dubain edustalle rakennettujen Palmusaarten yllä.
Kuumailmapallo Dubain edustalle rakennettujen Palmusaarten yllä. Dubain matkailun edistämiseksi rakennetut saaret ovat maailman suurimmat ihmisen rakentamat saaret. Yhteensä kolmelle palmusarelle tulee yli sata luksushotellia.Ali Haider / EPA

16. **Pohjoisilla merialueilla asustavan sarvivalaan pitkän hampaan **tarkoitus on saattanut selvitä tutkijoille. Maailman luonnonsäätiön WWF:n tutkijoiden kuvauskopteri on saanut kuvattua tilanteen, jossa sarvivalas hakkaa turskia sarvellaan – ja nappaa tainnuksissa olevat kalat suuhunsa. Video erikoisesta kalanpyynnistä löytyy Helsingin Sanomien artikkelista. (siirryt toiseen palveluun)

Sarvivalas.
Corey Ford / AOP

17. Erittäin matalan taajuuden radioaallot eli niin sanotut VLF-aallot muodostavat avaruuteen karatessaan Maata avaruuden säteilyltä suojaavan "kuplan". Yle uutisoi äskettäin VLF-aaltoja koskevasta tutkimuksesta.

18. Yhdysvalloissa karjankasvattajat syöttävät säännöllisesti naudoilleen punaisia Skittles-hedelmänamuja. Tämä kävi ilmi, kun satoja tuhansia Skittlesejä oli pudonnut niitä kuljettaneesta rekasta maantielle. Asiaa selviteltäessä ilmeni, että karjankasvattajat käyttivät Skittlesejä karjan rehuna, koska ne tulevat maissia halvemmiksi. Tähän listauksensa viimeiseen huomioon tieteen voittokulusta Sciencealert lisäsi hymiön ¯ _(ツ)_/¯

Skittles Karamelli.
Bruce Adams / AOP