Analyysi: Oliko Merkelin Münchenin puhe uuden ajan alku?

Liittokansleri Angela Merkel taisi sunnuntaina muokata Saksan asemaa Euroopassa enemmän kuin kukaan vuosikymmeniin.

Angela Merkel
Liittokansleri Angela Merkel Münchenissä 28.5.2017.
Liittokansleri Angela Merkel Münchenissä 28.5.2017.Christian Bruna / EPA

BERLIINI Saksan liittokansleri Angela Merkel laukoi eilen sunnuntaina Münchenissä teesejä, joita ei ole aivan vähään aikaan merkittävältä eurooppalaiselta valtiojohtajalta kuultu.

Merkel sanoi suoraan, ettei EU voi enää luottaa Britannian ja Yhdysvaltain apuun.

– Ajat, jolloin saatoimme luottaa täysin muihin, ovat ohi. Olen kokenut sen viime päivinä, muotoili kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel sisarpuolueensa CSU:n vaalitilaisuudessa.

Viittaus viime aikoihin tarkoitti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin taannoista vierailua Euroopassa. Trumpin puheet ja keskustelut Trumpin kanssa ovat selvästi vaivaannuttaneet Merkeliä.

Nato-asiassa merkittävää Euroopan kannalta oli se, mitä Trump jätti sanomatta.

Trump muutti Naton kultaisen käytöksen käsikirjan keskeisintä sääntöä, kun hän jätti puheestaan pois sen kohdan, jossa vannotaan artikla viiden nimeen.

Trump patisteli tuttuun tapaan Eurooppaa ottamaan vastuuta omasta puolustuksestaan ja satsaamaan siihen rahaa. Puolustus on yhteinen, jos ja vain jos kukin laittaa kassaan rahaa oman todellisen painoarvonsa mukaan.

Lisäksi Yhdysvaltain presidentti kiusoitteli Saksaa taas siitä, että sen kauppapolitiikka näivettää Yhdysvaltoja.

Kun Trump vielä jätti Pariisin ilmastosopimuksen ylle epävarmuuden varjon eikä suostunut sitoutumaan siihen muiden G7-johtajien tavoin, niin Merkel kuittasi keskustelutilanteen vaikeaksi ja epätyydyttäväksi.

Saksassa on parlamenttivaalit syksyllä ja Merkel puhui vaalitilaisuudessa. Osa sanomisista voidaan kuitata vaalipuheiksi. Eurooppalaisen suunnannäyttäjän rooli istuu hyvin neljättä liittokanslerikautta hakevalle Merkelille.

Britannia jättää EU:n, Venäjä on naapurina arvaamaton ja Yhdysvallat liittolaisena häilyvä, työttömyys jäytää koko maanosaa ja terrorismin uhka on alituiseen Euroopan yllä.

Siksi on selvää, että Merkel ei puhunut hetken mielijohteesta. Hän on halukas vahvistamaan omaa rooliaan ja Saksan roolia EU:n tulevaisuuden muokkaamisessa.

Siinä Merkel katsoo huomattavasti kauemmas kuin syksyyn ja vaaleihin.

Merkelin johtopäätös on, että Saksan on löysättävä historiansa sille asettamia pidäkketä ja otettava johtajan asema EU:ssa. Se on valtava muutos Saksan ulkopolitiikassa.

Siksi Merkel tahtoo enemmän kuin mitään muuta sitä, että presidentti Emmanuel Macron onnistuu saamaan Ranskan hallintaansa ja uudistamaan sen. Saksa haluaa akselin Ranskan kanssa taas toimimaan.

Tulevat kuukaudet näyttävät, millä kaikilla tavoilla johtokaksikko lähtee EU:ta muuttamaan.

Ryskyvätkö perussopimukset, muuttuuko suhde EU:n yhteiseen puolustuspolitiikkaan ja kuinka traumaattiseksi käy Britannian eroprosessi?