1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

"Tämänkaltaista ei ole vielä tehty" – sote-uudistus myllersi terveysalalle uraauurtavan kaupan

Etelä-Savossa Osuuskauppa Suur-Savo odottaa puoliksi ostamansa yhtiön liikevaihdon tuplaantuvan muutamassa vuodessa.

Sote-uudistus mullistaa terveysalaa. Kuva: Yle

Etelä-Savossa on tehty toistaiseksi ainutlaatuiset yrityskaupat. Mikkelin kaupunki myy työterveysyhtiönsä samaan maakuntaan Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Essote) sote-uudistuksen vuoksi.

– Tämänkaltaista ei ole vielä tehty, sanoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) johtaja Risto Kortelainen.

Etelä-Savon Työterveys vaihtaa omistajia 2,6 miljoonan euron kauppahintaan.

– Markkinatilanne valinnanvapauden muutoksen myötä tulee merkitsemään sitä, että sote-yhtiöt ovat ihan erilaisessa tilanteessa tulevaisuudessa kuin nyt. Vastuullisena omistajana meidän pitää miettiä sitä, millä lailla turvaamme veronmaksajien sijoittaman rahan tulevaisuudessa, perustelee kauppaa Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Sellaisiin kasvulukuihin mitä tämä yhtiö on saavuttanut viime vuosina, emme osuuskaupan perusbisneksessä ole päässeet.

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen

Mikkeli halusi myydä työterveysyhtiönsä nimenomaan omaan maakuntaan. Kaikkiaan yhtiöstä kiinnostui viisi ostajaehdokasta. Mikkelin kaupunki neuvotteli jokaisen kanssa.

– Meille oli positiivinen yllätys, että ostajatahot löysivät yhteenliittymän, jolloin saavutettiin yritysmaailman etua ja julkisen hallinnon sote-tuotannon tuntemusta samassa paketissa, Halonen sanoo.

Osuuskauppa mielissään kasvulukemista

Osuuskauppa Suur-Savo näkee terveysbisneksessä valtavan kasvun paikan.

–Sellaisiin kasvulukuihin mitä tämä terveysyhtiö on saavuttanut viime vuosina, emme osuuskaupan perusbisneksessä ole päässeet, innostuu Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan Osuuskauppa Suur-Savo on havitellut mukaan terveyspalvelujen tuottamiseen vuosia. Hämäläinen huomauttaa Etelä-Savon maakunnan väestön olevan ikääntynyttä, joten terveyspalveluille on jatkossakin kysyntää.

Mikkeli myi Etelä-Savon Työterveyden Osuuskauppa Suur-Savolle ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle (Essote).

Osuuskauppa Suur-Savon mielestä Etelä-Savon Työterveys voi sote-mullistuksessa kaksinkertaistaa liikevaihtonsa.

– Etelä-Savon Työterveys Oy:llä on mahdollisuus laajeta maakunnalliseksi toimijaksi tuonne Savonlinnan ja Pieksämäen alueelle. Liikevaihto voi jopa tuplaantua tuosta noin seitsemästä miljoonasta sinne yli 12 tai jopa 14 miljoonaan euroon helpostikin 3–5 vuoden periodilla.

Etelä-Savon Työterveydellä on toimipisteet Mikkelissä, Kangasniemellä, Mäntyharjussa, Juvalla ja Puumalassa.

Merkittävimmät päätökset yhdessä

Osuuskauppa Suur-Savo osti uudesta yhtiöstä 51 prosenttia. Essote hankki loput 49 prosenttia. Osuuskauppa Suur-Savo maksoi osuudestaan 1,326 miljoonaa euroa ja Essote omastaan 1,274 miljoonaa euroa.

Vaikka Osuuskauppa Suur-Savolla on osake-enemmistö, molemmat osapuolet vakuuttavat tekevänsä isot päätökset yhdessä.

– Meillä on yhtiöjärjestys ja osakassopimus sillä tavalla, että useimpiin merkittäviin päätöksiin tarvitaan kummankin sopijaosapuolen hyväksyntä tai sitten kun hallitustyöskentelystä puhutaan, yksimielisyys, kertoo Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Jo aiemmin Osuuskauppa Suur-Savon Mikkelin alueen 800 työntekijää ja Essoten noin 3 400 työntekijää ovat olleet Etelä-Savon Työterveyden asiakkaita.

Mikkeli tienaa 5,3 miljoonaa euroa

Mikkelin kaupunki tienaa kaupalla miljoonia. Mikkeli saa yrityskaupasta 2,6 miljoonaa ja vielä lisää saman verran päälle.

– Yhteensä 2,7 miljoonaa euroa erilaisia sijoituksia, joita kaupunki on yritykseen aikanaan tehnyt, pystytään kotiuttamaan ennen varsinaista kauppaa, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Uskon, että tämä on mielenkiintoinen esimerkki myös muille maakunnille ja alueille.

Essoten johtaja Risto Kortelainen

Osapuolten mielestä kaupassa on vain voittajia.

– Erittäin tärkeä asia on myös se, että tarvittaessa Mikkelin keskussairaala pystyy tarjoamaan vaativia sairaanhoidon palveluja myös työterveyden asiakkaille, Essoten Risto Kortelainen huomauttaa.

Terveysyhtiön kaupasta päättävät lopullisesti Mikkelin kaupungin, Essoten ja Osuuskauppa Suur-Savon luottamuselimet kesäkuussa.

Osapuolet uskovat, että tämänkaltaisia kauppoja tulee lisää Suomessa.

– Tämä on mielenkiintoinen esimerkki myös muille maakunnille ja alueille, sanoo Essoten johtaja Risto Kortelainen.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen ei osaa sanoa, tuleeko samanlaisia kauppoja. Hän kuitenkin uskoo, että vastaavaa jossain muodossa nähdään.

– Julkisen sektorin ja yksityisen sektorin yhteistyö tulevaisuudessa tulee lisääntymään näillä aloilla.