1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mustikan kukinta viikkoja myöhässä – ja se on hyvä juttu

Kylmiksi kääntyneet säät uhkaavat etenkin herukoiden pölytystä. Metsämarjoista muun muassa mustikan määrä riippuu vahvasti pölyttäjistä.

Kotimaan uutiset
Msutikan ja puolukan varpuja metsässä.
Matti Myller / Yle

Runsas kuukausi sitten herukkatiloilla pidettiin peukkuja. Toiveena oli, että keväästä ei tulisi juuri sellaista kuin siitä sitten tuli.

Muutamana viime vuotena sää on verottanut aikaisin kukkivan herukan satoa, kun pölyttäjät eivät ole olleet liikkeellä sopivana aikana.

Nyt sääennusteet lupaavat taas hallaa.

Metsissä on alkamassa mustikan kukinta.

Samaan varpuun tulee useinkin hallan jälkeen uusia kukintoja.

Rainer Peltola

– Hallat ovat jokavuotinen ilmiö, eikä se mustikan satoa uhkaa, sanoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnovarakeskus Lukesta.

– Jos mennään maan pinnan tasolla pariin - kolmeen pakkasasteeseen, auenneet mustikankukat saattavat kuolla pois. Mutta samaan varpuun tulee useinkin hallan jälkeen uusia kukintoja, hän jatkaa.

Eteläisessä Suomessa mustikan kukinta on aluillaan, Keski-Suomen korkeudella mustikka kukkii suotuisimmilla alueilla. Kukinta on pääsemässä alkuun viikkoja myöhemmin kuin muutamana viime vuotena.

– Sehän ei ole huono asia ollenkaan. Mitä myöhemmin mustikka kukkii, sitä pienempi on hallan riski, ja sitä paremmin pölyttäjillä on aikaa päästä kukintaan mukaan, sanoo Peltola.

Mustikkaa tulee aina jonnekin.

Rainer Peltola

Kuivuuskaan ei mustikkaa tässä vaiheessa hätkäytä. Ongelmaksi kuivuus voi muodostua marjojen kehittämisen aikana.

– Vielä ei missäänpäin Suomea ole tapahtunut mitään sellaista, joka satoa haittaisi. Ja mustikkaa tulee aina jonnekin, aivan riippumatta siitä, miten pahat kukkimisolosuhteet ovat, Peltola sanoo.

Puolukka ei vielä edes harkitse kukkimista, sen kukinta-aika on viikkoja mustikan jälkeen.

– Viime kädessä mustikan sadosta ei voi vielä sanoa yhtään mitään, ja puolukasta ei senkään vertaa, Peltola toteaa.

Lue seuraavaksi