Farmarin eläinaitaukset rakentuvat tiukkojen sääntöjen mukaan – Possujen rapsuttelu kielletty

Eläintautisäädökset määräävät esimerkiksi sen, mitkä eläimet saavat olla vierekkäin. Farmari-näyttelyn kotieläinkentän suunnittelu ja rakentaminen on valtava ponnistus.

eläintaudit
Kasvintuotantoasiantuntija Juha Mäkelä rakentamassa poniaitausta Seinäjoen Farmariin.
Farmarin kotieläinkentän rakentaminen on alkanut. Pro Agrian Juha Mäkelä oli rakennustöissä maanantaina.Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen keskustan kupeessa pidettävä Farmari (siirryt toiseen palveluun)levittäytyy 17 hehtaarin alueelle. Yksi sen suurimmista ponnistuksista on eläinkentän pystyttäminen.

Kotieläinkentän rakentamista ohjaavat tarkat säädökset.

– Eläintautisäädökset ovat todella tiukat, ja sen ansiosta meillä on salmonellavapaa sikaketju ja siipikarjaketju, kehaisee näyttelyn pystyttämistä seuraamassa oleva näyttelypäällikkö Henri Honkala.

– Noudatamme Eläintautien torjuntayhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) sääntöjä. ETT:n kanssa on keskusteltu, kuinka eläimet tuodaan näyttelyyn, millaiset ennakkotutkimukset niillä pitää olla ja millaisissa olosuhteissa ne saavat näyttelyssä olla, sanoo kotieläinkentän vastaava Arja Talvilahti.

Possut tupla-aidan takana

Arja Talvilahdelle kesän Farmari on jo neljäs. Hän muistaa, että kotieläinkentän rakentaminen oli ennen vapaampaa, eikä kaikista niistä taudeista, joita nyt vastustetaan, edes tiedetty.

– Esimerkiksi sikoja on hyvinkin vapaasti rapsuteltu, nyt ollaan hyvin varovaisia, Talvilahti sanoo.

– Toisaalta kerran lintuinfluenssa oli niin tapetilla, että näyttelyyn ei voitu tuoda siipikarjaa. Nyt tällä tietoa voidaan, kun ulkonapitokielto loppuu toukokuun lopussa.

Seinäjoen Farmarin kotieläinkentällä sika-aitaukset on tupla-aidattu eikä rapsuttelu ole tänä vuonna mahdollista. Sikojen karsinoihin on myös tekeillä lattiat.

– Koska siat on kovia tonkimaan. Estetään, että siat eivät pääse karkuun, eikä maapohja kärsi, Honkala selittää ja naurahtaa, että tästä näyttelystä eivät possut karkaa.

Tarkkana vieruskavereista

Farmarin kotieläinkentällä ohjeet eläinten pitämisestä ja kentän rakentamisesta otetaan tosissaan.

– Pyritään, että näyttely ei levittäisi mitään eläintauteja, Arja Talvilahti sanoo.

Talvilahti kertoo, että lehmiltä tutkittavien tautien listalla ovat esimerkiksi mykoplasma ja salmonella. Myös sorkat desinfioidaan.

Sääntöjä on myös siitä, mitkä eläimet eivät saa olla lähekkäin tautien leviämisen pelossa.

– Esimerkiksi lampaat ja vuohet ovat kauempana toisistaan, sillä niillä on erilainen tautistatus, Talvilahti opastaa.

Eläinkenttää rakennetaan Seinäjoen Farmaria varten.
Eläinkenttää rakennetaan Seinäjoen Farmaria varten.Hanne Leiwo/Yle

Nurmikot miinaharavoidaan naulojen varalta

Kotieläinkenttä on Seinäjoella lähes keskellä kaupunkia. Lypsykarjaosasto rakennetaan urheilutalon vierellä olevalle hiekkakentälle, jossa näyttelyn jälkeen jatkuvat ihmisten harrastukset. Kenttä suojataan, etteivät virtsa ja lanta imeydy maahan.

Puiston nurmikot tutkitaan tarkasti ennen kuin eläimet päästetään niille. Nurmikoilta voi löytyä roskia tai esimerkiksi eläimille vaarallisia nauloja.

– Käymme alueen läpi ”miinaharavalla” ja katsomme, ettei siellä ole mitään vaarallista, Arja Talvilahti sanoo.

Kotona harjoiteltu radion kanssa

Monipäiväinen näyttely, jossa karsinan ohi kulkee kymmeniä tuhansia ihmisiä, vaatii eläimiltä sopeutumista. Arja Talvilahti kertoo, että suuri osa eläimistä tulee Farmariin jo tiistaina, vaikka näyttelyportit aukeavat keskiviikkona.

– On aika jännä tilanne, kun ensi kertaa pistetään kuulutukset päälle. Ne voivat reagoida siihen, että mikä tämä onkaan, Talvilahti sanoo.

Pääsääntöisesti eläimet kuitenkin näyttelyolosuhteisiin sopeutuvat. Osan kanssa on kuitenkin jo harjoiteltu olosuhteita kotona.

– Kotona on esimerkiksi pidetty radiota päällä tai on oltu niiden kanssa, taluteltu ja kuljeteltu vähän tavallista enemmän.