Ministeri Mykkänen: Uhanalaisimmat paikat arktisella alueella rauhoitettava öljyn- ja kaasunporaukselta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri kieltäisi raskaan polttoöljyn käytön arktisella alueella. Etelänavalla kielto on jo voimassa.

arktinen alue
Kai Mykkänen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen uskoo arktisen yhteistyön hyödyttävän myös kauppaa.Yle

RovaniemiUlkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) korostaa luonnosuojelutavoitteita Suomen puheenjohtajuuskaudella Arktisessa neuvostossa.

Noin puolet planeetan maaperään sitoutuneesta hiilestä on arktisella alueella, mutta neuvosto ei voi kieltää uusien kaasu- tai öljykenttien avaamista. Neuvosto voisi Mykkäsen mukaan kuitenkin saada aikaiseksi sopimuksen, jolla rauhoitettaisiin kaikkein uhanalaisimmat paikat arktisella alueella.

Haastavaa neuvoston työ tulee olemaaan, sillä kahden suurimman jäsenmaan presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump eivät usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

– Yhdysvallat osaa kuitenkin tarpeen tullen joustaa ja hakea kompromisseja. Se esimerkiksi Arktisen neuvoston kokouksessa Fairbanksissa Alaskassa taipui allekirjoittamaan neuvoston teesit, totesi Mykkänen maanantaina Rovaniemellä.

Pahat musta hiili ja raskas polttoöljy

Mykkänen toivoo toimia, joilla saadaan vähennettyä mustaa hiiltä.

Musta hiili lämmittää arktista aluetta ja koko maapallon ilmastoa. Sen päälähde on soihduttaminen eli ylijäämäkaasun polttaminen savuna ilmaan tuotantopaikalla. Fairbanksin kokouksessa Arktinen neuvosto pääsi sopuun mustan hiilen päästöjen vähentämisestä noin kolmanneksella 2025 mennessä.

Mykkänen haluaa kieltää raskaan polttoöljyn käytön arktisella alueella. Sitä käyttävät isot rahtilaivat polttoaineena. Etelänavalla raskaan polttoöljyn käyttö on jo kielletty. Tankkerionnettomuus olisi hyvin tuhoisa, pelkää Mykkänen.

– Jotta raskaan polttoöljyn ja hiilen käyttö lämmityksessä saadaan vähenemään Pohjois-Venäjällä voitaisiin keskeisiin kohteisiin suunnata sinne EU:n naapuruusinstrumentin rahoja, sanoo Mykkänen.

Suomi keskittyy puheenjohtajakaudella paitsi ympäristönsuojeluun myös ilmatieteen alan yhteistyöhön, alueellisen telekommunikaation kehittämiseen ja pohjoisten alueiden koulutuksen kehittämiseen tekniikan keinoin.

Suomi mukana talouden nousussa

Ministerin mukaan "Suomi pääsee hyvin mukaan maailmantalouden uuteen nousuaaltoon."

– Meillä on kolmanneksen enemmän teollisuuden tilauksia kuin vuosi sitten. Eikä kyse ole pelkästään isoista laivatilauksista vaan tuotanto näyttää piristyvän koko maassa, myös Lapissa, sanoo Mykkänen.

Mykkäsen mukaan nyt tulee saada poistettua kaupan esteitä, jotta vienti saadaan vetämään.

Esimerkiksi lappilainen Atol Avion voisi myydä amfibiolentokoneita Yhdysvaltoihin, mutta Yhdysvaltain protektionismi estää kokonaisen koneen tuonnin maahan.

– Yhdysvallat on kuitenkin suurin kuluttaja, joten se on meille keskeinen.

Lappilaisia yrityksiä ministeri kehottaa keskittymään markkinointiin. Matkailun alalla esimerkiksi kannattaa pyrkiä myymään matkoja itse eikä ulkomaisen jälleenmyyjän välityksellä.

– Viranomaiset puolestaan voivat keskittyä lupakysymyksiin. Esimerkiksi olisi hyvä mahdollistaa vähintään moottorikelkalla ajo myös kiinalaisella ajokortilla, toki turvallisuus ennen kaikkea.

Mykkänen lupailee parempaa tukea varsinkin vientiin tähtäävän myynnin ja markkinoimisen kehittämiseen kun innovaatiorahoituskeskus Tekes ja kansainvälistymispalveluja tarjoava Finpro yhdistetään.

Juttua on korjattu mm. tiedolla Fairbanksin kokouksessa saavutetusta sovusta.