Poliisi aloittaa esiselvityksen Taysin lainvastaisista rekistereistä

Poliisi mukaan julkisuudessa oli sellaista tietoa Taysin potilasrekistereistä, että poliisi ei voi olla tekemättä mitään.

tietoturva
Tays-logo sairaalan seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan potilasrekisterien tietoturvaongelmat aiheuttavat töitä myös poliisille. Poliisi päätti maanantaina, että se aloittaa julkisuudessa olleiden tietojen perusteella esiselvityksen Taysin rekistereistä. Asiasta kertoi ensimmäiseksi Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Esiselvityksessä poliisi pyrkii selvittämään, onko syytä epäillä rikosta. Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Jari Kinnunen sanoo, että esiselvitys sopii työkaluna hyvin tällaiseen tapaukseen, jossa poliisi on toistaiseksi lehtitietojen varassa.

– Joskin lehtitiedoissa oli sen verran yksityiskohtia, joiden perusteella olisi ollut hankala jättää huomiotta ja olla tekemättä mitään, Kinnunen sanoo.

Kinnunen ei tässä vaiheessa lähde avaamaan sitä, mitä poliisi esiselvityksessä hakee.

Kysymykseen voi tulla esimerkiksi henkilörekisteririkos, salassapitorikos tai virkavelvollisuuden laiminlyönti. Poliisi toivoo saavansa esiselvityksen nopeasti tehtyä.

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti maanantaina, että Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on käytössä lainvastaisia potilasrekistereitä. Sairaalan työntekijöiden on mahdollista katsella ja muokata yhdellä verkkolevyasemalla olevien rekisterien tietoja ilman, että siitä jää pysyvää jälkeä.

Sairaala aikoo muuttaa rekisterit lainmukaisiksi vuoden loppuun mennessä aluehallintoviraston vaatimuksen mukaisesti.