1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taksiliikenne

Tukholman kaduille on ilmestynyt sähköisiä tuk-tukeja – uusi taksipalvelu haluaa mullistaa kaupunkilaisten tavan liikkua

Kolmipyöräiset mopeditaksit ovat ympäristöystävällisiä.

taksiliikenne
Valkoinen kolmipyöräinen mopeditaksi ajaa autojen keskellä Tukholmassa.
Kolmipyöräiset mopeditaksit ilmestyivät Tukholman kaduille.Nils Petter Nilsson / Bzzt

Tukholman ylihintaiset taksit ovat tulleet tutuiksi monille suomalaisillekin turisteille. Taksimatkojen hinnat maltillistuivat sen jälkeen, kun laki määräsi taksiyrittäjät ilmoittamaan matkan maksimihinnan etukäteen asiakkaalle.

Hintoja ovat laskeneet myös alalle tulleet uudet yrittäjät. Niistä uusin on Bzzt-taksi (siirryt toiseen palveluun), joka on tuonut Tukholman kaduille kolmipyöräiset, sähköiset mopeditaksit. Mediassa ne on ristitty tuk-tukeiksi (siirryt toiseen palveluun).

Taksimatka maksaa kolme äyriä metriltä, eli reilut kolme euroa kilometriltä. Tuk-tukit ilmestyivät Tukholman katukuvaan viime keskiviikkona, ja ne ajoivat neljän ensimmäisen päivän aikana tuhat kyytiä, kertoo Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun).

– Se on paljon enemmän kuin mitä uskalsimme odottaa, sanoo toimitusjohtaja Sven Wolf Ruotsin televisiolle.

Mopeditaksiin mahtuu kaksi matkustajaa. Sen maksiminopeus on 45 kilometriä tunnissa, ja yrityksen liikeideana on, että takseja käytetään lyhyillä matkoilla kaupungin keskustassa.

– Kokeilemme autoja ensin Tukholmassa. Sitten mietimme, miten viemme niitä maailmalle. Meidän pitää päästä eroon öljyriippuvuudesta. Haluamme edistää kestävää kehitystä, kertoo Sven Wolf Ruotsin televisiolle.

Taksimopedi voi ajaa noin 60–70 kilometriä yhdellä latauksella. Takseilla on merkintä ympäristöystävällisyydestään. Bzzt haluaa muuttaa tukholmalaisten tavan liikkua keskustassa.

Valkoinen kolmipyöräinen  mopeditaksi ajaa kadulla.
Mopeditaksilla voi matkustaa Tukholman ydinkeskustassa, Södermalmia lukuun ottamatta.Nils Petter Nilsson / Bzzt

– Keskustassa liikkumisen pitää olla fiksua ja yksinkertaista. Useampien pitäisi jättää autonsa kotiin. Meidän takseissa matkustamisen on tarkoitus olla hauskaa, sanoo toimitusjohtaja Sven Wolf Ruotsin televisiolle.

Mopeditaksit ajavat vain Tukholman ydinkeskustassa, Södermalmia lukuun ottamatta. Toistaiseksi liikenteessä on 18 mopeditaksia, mutta yritys aikoo nostaa määrän 200:een tämän vuoden loppuun mennessä.

Bzzt on kokeillut mopeditaksitoimintaa aiemmin Göteborgissa. Tällä hetkellä yritys keskittyy täysin Tukholman liikenteeseen.

Lue seuraavaksi