Sipilä: Eurooppalainen puolustus tiivistyy Naton lisäpanostuksista

Pääministerikokouksessa muistutettiin, että Suomi luottaa eurooppalaiseen puolustukseen, kun taas Ruotsi turvaa Yhdysvaltoihin.

Yle maailmalla: Tukholma
Pohjoismaiden pääministerit.
Pohjoismaiden pääministerit pitelivät kokouksensa aluksi palloa, jonka logot kertovat kestävän kehityksen yhteistyöstä.Hannele Muilu / Yle

Bergen*BERGEN *Viime viikon Nato-kokous nousi puheenaiheeksi myös Norjan Bergenissä, missä Pohjoismaiden pääministerit ovat koolla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kovisteli Naton jäsenmaita lisäämään puolustusmenojaan.

Vaatimus on kuultu Yhdysvalloilta ennenkin. Nyt Trump kuitenkin puhui asiasta tiukkaan sävyyn ja jäsenmaat ovat alkaneet ottaa vaateet tosissaan.

Vaatimusten mukaan Nato-maiden olisi käytettävä puolustukseen kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan. Useimmat jäsenmaat ovat kaukana tuosta tavoitteesta.

Sipilä pitää mahdollisuutena

Niin ikään Euroopan tulisi ottaa lisää vastuuta omasta turvallisuudestaan ja aiheutuvista kustannuksista. Pääministeri Juha Sipilän mukaan se ei ole välttämättä huono vaatimus.

– Nyt saadaan ikkuna auki eurooppalaisen puolustusyhteistyön syventämiseen, Sipilä muistutti.

Sipilän mukaan yhteistyön mahdollisuuksia näkee myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

–EU-maat voivat tehdä enemmän yhdessä ja se hyödyttää myös Suomea.

Yhteistyötä voitaisiin Sipilän mukaan lisätä vaikkapa tietoturvahyökkäyksiin varautumisessa.

Ruotsi korosti Suomi-yhteistyötä

Pohjoismaista Norja, Tanska ja Iskanti kuuluvat Natoon. Suomi ja Ruotsi ovat Naton kumppanimaita. EU:hun Pohjoismaista kuuluvat Suomi, Ruotsi ja Tanska.

Nato-maa Tanska kasvattaa puolustusmenojaan selvästi, pääministeri Lars Løkke Rasmussen kertoi. Hän muistutti, että Naton puolustusemenoista sovittiin jo Walesissa 2014.

– Tämä ei ollut uusi signaali, vaikkakin asia on nyt ilmaistu eri tavalla. Se on omaksi parhaaksemme, Rasmussen muotoili.

Myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven korosti Ruotsin satsaavan lisää puolustukseen, vaikka se ei Naton jäsen olekaan.

– Lisäksi Ruotsilla on kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia, joista tärkein on Suomen kanssa, Löfven sanoi.

Suomella ja Ruotsilla on kahdenvälisiä sopimuksia toistensa lisäksi muun muassa Yhdysvaltain ja Britiannian kanssa.

Norja toivoo yhteisharjoituksia

Ruotsissa ei juuri puhuta eurooppalaisesta puolustuksesta. Perinteisesti Ruotsi on turvannut Yhdysvaltoihin, ja kylmän sodan aikana Ruotsilla oli Yhdysvaltain salaiset turvatakuut.

Ruotsissa on ehditty pelätä, ettei Trumpin kaudella tukea löydykään. Pelko hälveni viime viikolla, kun Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapasi Yhdysvalloissa kollegansa James Mattisin.

Tuliaisina oli lupaus, että Yhdysvallat kyllä tulee apuun, jos Ruotsi joutuu krisiin.

Norjan pääministeri Erna Solberg korosti Pohjoismaiden ja Naton yhteisiä harjoituksia.

– Atlanttiset siteet ovat tärkeät Norjalle, Solberg sanoi.