Sampsa Kataja jätti Porin valtuuston 21 vuoden jälkeen: "En lähde maakuntavaaleihin"

Sampsa Kataja (kok.) kehuu Porin kaupungin ja päätöksentekokulttuurin muuttuneen hänen valtuustokautensa aikana hyvään suuntaan.

Sampsa Kataja
Sampsa Kataja (kok.) etualalla. Taustalla valtuustosali ja ihmisiä.
Sampsa Kataja (kok.) jätti Porin valtuuston hyvillä mielin.Antti Laakso / Yle

Porin kaupunginvaltuuston lähes 21 vuoden jälkeen jättävä Sampsa Kataja (kok.) ei aio lähteä ehdolle maakuntavaaleihin. Katajan mukaan tammikuuksi suunniteltuihin vaaleihin olisi hyvä saada edustajia yrityselämästä, mutta hän itse ei ole käytettävissä.

– Minulla on tekemistä asianajotöissä. Olen lisäksi edelleen elinkeinoyhtiö Prizztechin hallituksessa, korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja sekä kuntaliiton hallituksessa ja valtuustossa. Joitakin vaikuttamisen paikkoja siis jää, Kataja sanoo.

Kataja toimi kansanedustajana vuoden 2015 vaaleihin saakka. Hän oli tällä vuosikymmenellä myös kokoomuksen varapuheenjohtajana.

Kataja jättää auki, aikooko hän palata politiikkaan myöhemmin eduskunta- tai kuntavaaleissa. Nyt valtuusto jää hyvillä mielin.

– Kaupunki on muuttunut paljon ja valtuutetutkin ovat muuttuneet. Olemme dynaamisempia kuin 90-luvulla, ja kakun jakamisesta on siirrytty siihen, että kakkua pitää myös leipoa, Kataja sanoo.

"Punavihreä yhteistyö ei dramaattista"

Sampsa Kataja sanoo pitävänsä erittäin hyvänä asiana, että valtuustossa vasemmalta oikealle ymmärretään elinkeinopolitiikan merkitys. Kataja itse toimii paitsi asianajajana, nykyään myös hotellinomistajana.

– Kaupunki on muuttunut viime vuosikymmeninä yrittäjäystävällisemmäksi. Myös yhteistyö puoluerajojen yli toimii paremmin kuin 90-luvulla, Kataja kuvaa.

Yhteistyö suurten ja pienten puolueiden välillä on parantunut ja ideologiset erot muuttuneet olennaisesti.

Sampsa Kataja (kok.)

Porin poliittisessa elämässä siirryttiin vaalien jälkeen uuteen tilanteeseen, kun SDP, vasemmistoliitto ja vihreät löysivät toisensa teknisessä vaaliliitossa. Näin punavihreä enemmistökoalitio pystyi ottamaan itselleen merkittävimmät valta-asemat kaupungissa, ja vaalit hävinnyt kokoomus jäi yksin.

Kataja ei halua nähdä muutosta liian dramaattisena. Hänen mielestään yhteistyö puolueiden välillä toimii jatkossakin.

– 90-luvulla ammattiyhdistysliike kertoi kaupunginjohtajalle, mitä pitää tehdä, ja vasemmisto jyräsi suvereenisti. Siitä on noustu niin, että kokoomus on yksi suurista puolueista. Yhteistyö suurten ja pienten puolueiden välillä on parantunut ja ideologiset erot muuttuneet olennaisesti, Kataja kuvaa.

Tukea valtuustosopimukselle

Sampsa Kataja sanoo pitävänsä tärkeänä, että jatkossakin puolueet pääsevät yhteisymmärykseen valtuustosopimuksesta, jossa linjataan Porin taloudenpidon tärkeimpiä linjoja.

– Tase pitää saada töihin ja investointeja on lisättävä, Kataja ohjeistaa kesäkuussa kautensa aloittavaa uutta valtuustoa.

Valtuustosopimusta neuvotellaan Porin suurimmaksi puolueeksi palanneiden sosiaalidemokraattien johdolla.