Herätys: Lasten usko kykyihinsä hiipuu, norppavesiltä löydetty kiellettyjä pyydyksiä, sää viilenee

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuokkalan yhtenäiskoulussa kokeillaan kirjatonta matematiikan opetusta.
Jarkko Riikonen / Yle

Mihin lasten usko kykyihinsä katoaa?

Lapset tulevat peruskoulun ensimmäiselle luokalle intoa puhkuen, mutta jo parin vuoden päästä heidän uskonsa oppimiskykyynsä alkaa hiipua. Yksi ei mielestään osaa laulaa, toinen on huono matematiikassa. Tällainen ajattelutapa estää jumppaamasta aivoja, joka on kaikille mahdollista. Suomalaiset tutkijat ovat alkaneet kehittää ohjelmaa, joka säilyttäisi lasten luottamuksen siihen, että aina voi oppia, kunhan näkee vaivaa.

Saimaannorppien vesillä luvattomia pyydyksiä

Saimaannorpan elinalueilta on tänä keväänä löydetty poikkeuksellisen paljon kiellettyjä pyydyksiä. Vesistä on löytynyt niin täysin laittomia kalaverkkoja kuin kuuteille vaarallisia väljänieluisia katiskoja. Joissakin tapauksissa on kyse ollut silkasta piittaamattomuudesta, kertoo Ylen haastattelema Metsähallituksen erätarkastaja Markus Rahikainen.

Neljä norppaa rivissä.
Marita Vokkolainen

Kätilöopisto sulkeutuu, missä sitten synnytetään?

Pääkaupunkiseudulla raskaana olevat jännittävät jo nyt, missä synnytetään Kätilöopiston sulkeuduttua lokakuun lopulla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä luvataan, että synnyttäjät mahtuvat jatkossa Naistenklinikalle tai Jorviin, joihin siirtyy siis Kätilöopiston noin 5 000 synnytystä vuodessa. Luvassa on "synnytyselämysmatkoja", joissa synnyttävä äiti piipahtaa synnytyssalongissa, synnytyssalissa ja potilashotellissa.

Raskaana oleva nainen.
Henrietta Hassinen / Yle

Mora-sykloni iski Bangladeshiin

Voimakas Mora-sykloni on saavuttanut Bangladeshin rannikon, maan ilmatieteen laitos kertoo. Sykloni osui lähelle Chittagongin satamakaupunkia noin kello kolmelta Suomen aikaa. Syklonin aiheuttamista vahingoista tai mahdollisista ihmisuhreista ei ole toistaiseksi tietoa. Myrskyn tieltä on evakuoitu rannikolla satoja tuhansia ihmisiä.

Pittsburgh voitti Stanley Cup -avauksen

Pittsburgh Penguins on voittanut jääkiekon NHL:n loppuottelusarjan avauksen. Pittsburgh kaatoi ensimmäisessä ottelussa Nashvillen 5–3. Pittsburghissa pelaa suomalainen Olli Määttä. Nashvillea puolestaan edustavat maalivahdit Pekka Rinne ja Juuse Saros sekä hyökkääjä Miikka Salomäki.

Sää alkaa viiletä

Lännestä leviää tänään maan eteläosiin sateita. Idässä ja maan keskivaiheilla päivä on vielä laajalti poutainen, kertoo meteorologi Pauliina Kuokka. Etelässä ja maan keskiosissa lämpötila vaihtelee 10–14 asteen välillä. Lapissa jäädään alle kymmenen asteen. Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Tiistain sääennuste.
Yle, lähde: Ilmatieteen laitos