Siilinjärvi linjasi: Kuuslahteen uusi koulu vuokramallilla

Sisäilmaongelmaisen koulun tulevaisuudesta on ollut aiemmin esillä useita vaihtoehtoja.

Kuuslahti, Siilinjärvi
Kuuslahden kyläkoulun satavuotiskyltti
Sakari Partanen / Yle

Siilinjärven kunta on päässyt ratkaisuun uuden Kuuslahden koulun rakennusmallista.

Kunnanvaltuusto päätti maanantai-iltana kunnanhallituksen esityksen mukaisesti, että uuden koulurakennuksen rakentaa ulkopuolinen taho ja kunta vuokraa tilat itselleen. Lisäksi koulun hankesuunnitelmaa päivitetään vielä tilojen tehokkuuden näkökulmasta. Nyt päätettiin vasta toteutusmallista ja hanke kilpailutetaan myöhemmin.

Kunnanjohtaja perustelee vuokramallia sillä, että se ei kasvata Siilinjärven velkamäärää ja mahdollistaa tulevaisuudessa koulun joustavan käytön.

Uuden koulun tarkoitus valmistua syksyksi 2019

Terveystarkastaja on antanut aiemmin lausunnon, jonka mukaan sisäilmaongelmista kärsivän vanhan koulun käyttöaikaa voidaan jatkaa vuodella kesään 2019 saakka. Hankesuunnitelmassa uuden koulun valmistuminen on ajoitettu syksyyn 2019.

Koulun korvaamisen pohdinnassa on otettu huomioon Kuuslahden kylän kehittyminen ja maankäyttö. Esimerkiksi 30 vuoden vuokra-ajan oletetaan tekevän Kuuslahdesta houkuttelevamman alueen kuin viipalekoulun rakentamisella lyhyemmäksi ajaksi.

Kuuslahden koulun tulevaisuudesta on ollut esillä Siilinjärvellä aiemmin useita vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto oli lakkauttaa koko koulu ja siirtää oppilaat Kuopion puolelle Nilsiän Pajulahden kouluun.