Kim Jong-namin murhasta syytettyjä naisia uhkaa kuolemantuomio – keitä he oikein ovat?

Vaatimattomista oloista lähteneet siirtolaisnaiset työskentelivät Kuala Lumpurin yöelämässä.

Pohjois-Korea
Huong poliisien ympäröimänä.
Kim Jong-namin murhasta epäilty Doan Thi Huong tuotiin oikeuden eteen huhtikuussa. Fazry Ismail / EPA

Pohjois-Korean johtajan velipuolen murhasta syytetyt naiset tuotiin tiistaina oikeuden eteen Malesiassa. Kaksikon epäillään myrkyttäneen Kim Jong-namin hermomyrkyllä helmikuussa Kuala Lumpurin lentokentällä.

Kyseessä oli oikeudenkäyntiä valmisteleva istunto, jossa oikeuskäsittely päätettiin siirtää korkeimpaan oikeuteen. Jos naiset todetaan syyllisiksi, heidät tuomitaan todennäköisesti kuolemaan.

Naiskaksikkoa syytetään lentokentän valvontakameroille tallentuneen murhan toteuttamisesta. Videolla näkyy, kunka kaksi naista painaa Kim-Jong Namin kasvoille VX-hermomyrkyllä kastellun liinan.

Murhan suunnittelijoiksi epäillään pohjoiskorealaisia miehiä, joista osa pakeni välittömästi murhan jälkeen kotimaahansa. Etelä-Korea ja Yhdysvallat uskovat murhan olleen Pohjois-Korean hallinnon tilaama.

On epäselvää, miten vaatimattomista oloista lähteneet nuoret siirtolaisnaiset sekaantuivat murhaan. Yleisradioyhtiö BBC on kuitenkin selvittänyt naisten taustoja ja vaiheita (siirryt toiseen palveluun) ennen epäiltyä rikosta.

Pidätetyt ja Kim-Jong-namin murhasta epäillyt vietnamilainen Doan Thi Huong (vas.) ja indonesialainen Siti Aisyah.
Pidätetyt ja Kim-Jong-namin murhasta epäillyt vietnamilainen Doan Thi Huong (vas.) ja indonesialainen Siti Aisyah. EPA

Työskentelivät Kuala Lumpurin yöelämässä

Vietnamilainen Doan Thi Huong, 28, ja indonesialainen Siti Aisyah, 25, työskentelivät Kuala Lumpurin yöelämässä.

Huongin työpaikka oli poliisin mukaan "viihdesalonki". Aisyah taas oli töissä pienessä hotellissa, jonka yhteydessä oli hierontalaitos.

Malesian media on antanut ymmärtää, että naiset olisivat olleet seksityöntekijöitä. Tästä ei kuitenkaan ole varsinaisia todisteita. Kuala Lumpurin yöelämä työllistää naisia myös muun muassa karaoke-emäntinä, baarityöntekijöinä ja hierojina.

Ei ole tiedossa, tunsivatko naiset toisiaan ennen epäiltyä murhaa. Heidän tiedetään kuitenkin harjoitelleen liinan kietomista uhrin kasvoille kahdessa malesialaisessa ostoskeskuksessa.

Naisten mukaan heille uskoteltiin, että kyseessä on television piilokameraohjelma. Poliisin mielestä heidän oli täytynyt ymmärtää tekonsa, sillä he pesivät kätensä hermomyrkystä heti teon jälkeen.

Riisipelloilta kykykilpailuun

Doan Thi Huong syntyi riisipeltojen keskellä Nghia Binhin kylässä lähellä pääkaupunki Hanoita pohjoisessa Vietnamissa perheensä viidentenä lapsena.

– Hän lähti kodistaan 18-vuotiaana, ja sen jälkeen näimme häntä harvoin, Huongin isä kertoi BBC:lle.

Huong opiskeli farmaseutioppilaitoksessa Hanoissa, mutta päätyi työskentelemään kaupungin yökerhoihin ja baareihin. Hän työskenteli suositussa The Seventeen -baarissa.

Hän pyrki jopa Vietnamin Idol -ohjelmaan, jossa hänen 20 sekuntia kestänyt lauluesityksensä herätti huomiota Vietnamin mediassa lähinnä paljastavan esiintymisasunsa takia.

Kun The Seventeen -baari suljettin vuonna 2014, Huong työskenteli promoottorina ja seuralaisena. Huong tapaili baaria suosineita korealaisia miehiä ja matkusteli ulkomailla. Hän vieraili ainakin kerran Etelä-Koreassa.

Mustiin pukeutuneita ja kypäräpäisiä poliisieja, keskellä nuori nainen
Pohjoiskorealaisen Kim Jong-namin murhasta epäiltyä Doan Thi Huongia kuljetettiin oikeuteen huhtikuussa.Fazry Ismail / EPA

Tarjous hajuvesimallin töistä

Siti Aisyah on kotoisin Serangin kylästä, joka sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Indonesian pääkaupungista Jakartasta. Hän on perunaa ja kurkumaa viljelevien maanviljelijöiden kolmas ja nuorin lapsi.

Aisyah opiskeli ainoastaan peruskoulussa. Myös hän muutti pääkaupunkiin, jossa hän meni naimisiin liikemiehen kanssa. Pariskunnalla on poika. He kuitenkin erosivat vuonna 2012.

Aisyahin perheen mukaan hänellä ei ollut mitään yhteyksiä Pohjois- tai Etelä-Koreaan tai korealaisiin. Äidin mukaan tyttärelle oli tarjottu töitä Malesiassa mallina.

– Hän kertoi, että halusi lähteä Malesiaan esiintymään ohjelmaan, jossa ihmisiä yllätetään sumuttamalla heidän päälleen hajuvettä. Hänelle tarjottiin työtä hajuvesimainoksen mallina, äiti Benah sanoi.

Siti Aisyah sekä poliiseja.
Indonesialaista Siti Aisyahia vietiin oikeussaliin huhtikuussa.Fazry Ismail / EPA

Rikollisten uhreja?

Indonesialaisten siirtotyöläisten oikeuksia ajavat järjestöt ovat sanoneet, että Siri Aisyah on voimakkaampien toimijoiden uhri.

– Hänen tarinansa on hyvin samanlainen kuin monien siirtolaisten, joita huumekartellit ovat huijanneet. Heidät saadaan kiinni, ja heitä kohdellaan rikollisina, vaikka he ovat todellisuudessa uhreja, Migrant Care -järjestön edustaja Anis Hisayat sanoo.

Hisayatin mukaan puolet kuolemaantuomiota odottavista indonesialaissiirtolaista on huumekartellien hyväksikäyttämiä uhreja.

Nyt naisten kohtalo on Malesian oikeuslaitoksen käsissä. Naisten puolustusasianajaja on valittanut, etteivät viranomaiset eivät ole antaneet puolustuksen käyttöön tarvittavaa todistusaineistoa.

Indonesian suurlähetystön edustaja kertoi tiistaina, että Siri Aisyah oli lähettänyt vankilasta kirjeen vanhemmilleen.

– Terveyteni on hyvä. Rukoilkaa puolestani. Älkää ajatelko minua liikaa. [--] Rukoilkaa, että oikeudenkäynti on pian ohi ja voin palata kotiin. Lähettäkää terveisiä pojalleni Riolle, Aisiyah kirjoitti vanhemmilleen.

Lähteet: Reuters, AFP