Voimakas sykloni iskenyt Bangladeshiin – Puoli miljoonaa evakuoitu

Trooppinen Mora-sykloni on saavuttanut Bangladeshin ilmatieteen laitoksen mukaan maan rannikon.

myrskyt
Riksakuski ajaa sateessa
Bangladeshissa varauduttiin trooppiseen sykloniin.Abir Abdullah / EPA

Voimakas trooppinen sykloni Mora on saavuttanut Bangladeshin rannikon, maan ilmatieteen laitos kertoo. Sykloni osui lähelle Chittagongin satamakaupunkia noin kello kolmelta Suomen aikaa. Syklonin tuulet puhaltavat jopa 33 metriä sekunnissa.

Trooppisen syklonin aiheuttamista vahingoista tai mahdollisista ihmisuhreista ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa, kahden ihmisen on kerrottu saaneen surmansa, mutta tietoliikenneyhteyksien ollessa poikki tiedonkeruu on vaikeaa.

Moran tieltä on evakuoitu rannikolla satoja tuhansia ihmisiä. Viranomaisten tavoitteena on ollut siirtää myrskyn alta turvaan jopa miljoona ihmistä. Matalan rannikon pelätään jäävän tulvien alle.

– Tavoitteemme on, ettei sykloni vaadi yhtään ihmisuhria, tiedottaja Abul Hashim katastrofien torjuntayksiköstä kertoi eilen.

Trooppinen sykloni sai alkunsa monsuunisateista Sri Lankassa, jossa ainakin 183 ihmistä kuoli sateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä.

Rohingya-pakolaisia ei edes yritetty evakuoida

Bangladeshissa tulvat ovat jokavuotinen riesa. Bangladeshin pinta-alasta 80 prosenttia on matalaa tulvatasankoa.

Monsuunikaudella, kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana sataa jopa 90 prosenttia vuoden sademäärästä. Tulvimista pahentavat myrskyt kuten nyt - sekä Himalajalta jokien suistoalueelle vyöryvät sulamisvedet.

Tulvien aiheuttamia vahinkoja on pyritty vähentämään jokien suojapenkkoja sekä korotettuja taloja rakentamalla. Kaivoja pyritään myös rakentamaan korkeiksi, jottei niihin pääsisi tulvavettä.

Mutta Bangladesh on rutiköyhä kehitysmaa, joten iso osa miljoonista asukkaista on joka vuosi alttiina tulvatuhoille.

Erityisen alttina ovat olleet Myanmarista Bangladeshiin paenneet Rohingya-pakolaiset.

Islaminuskoiseen Rohingya-heimoon kuuluvat pakolaiset ovat Bangladeshissa ei-toivottuja, heitä syytetään rikollisuudesta ja pidetään haittana turismin kehittämiselle. Heitä on Bangladeshista eri arvioiden mukaan kolmesta sadasta tuhannesta puoleen miljoonaan, mutta vain pieni osa on rekisteröity.

Mora-myrsky iski nimenomaan alueelle, jossa asuu rohingya-pakolaisia. Heitä ei ole uutistoimisto AFP:n mukaan edes yritetty evakuoida, ja hökkelileireistä iso osa on tiettävästi tuhoutunut.

Lähteet: AFP, Reuters

Juttua on päivitetty ja täydennetty klo 13.02