1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotipalvelut

Mummoriksalla muistojen maisemiin – "Joku halusi miehensä haudalle, joku merenrantaan"

Vaasassa kotihoidon asiakkaat ovat nauttineet ulkoilmasta "mummoriksan" eli sohvapyörän kyydissä. Palaute pyörästä on ollut pelkästään positiivista.

Arttu Kukko ja Eila Storås pyörälenkillä Kuva: Merja Siirilä / Yle

Hymy Eila Storåsin kasvoilla kertoo, että pyörälenkki Arttu Kukon kanssa teki hyvää, vaikka ilma maanantai-aamuna oli kylmä. Lenkki kulki Vaasan Kalastajankadulle ja sieltä korttelia ympäri.

Kulkupeli ei kuitenkaan ollut aivan tavallinen pyörä, vaan sähköavusteinen mummoriksa eli sohvapyörä.

Vaasan kotihoidolla lainassa oleva pyörä kuuluu Pyöräliiton "Pyörällä kaiken ikää" (siirryt toiseen palveluun) -projektiin, jossa koulutetaan vapaaehtoisia polkemaan sohvapyörää. Näin ikäihmisetkin pääsevät liikkeelle.

Eila Storås on itse polkenut pyörällä viimeksi 15 vuotta sitten. Ensimmäinen kerta sähkökäyttöisen riksan kyydissä oli niin myönteinen, että tuleviakin lenkkejä on jo suunniteltu.

– Ympäri kaupunkia ja tyttären luokse uimahallin läheisyyteen, Storås kertoo.

Paula Kullas auttaa pyöräilykypärän päähän. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Pelkästään positiivista palautetta

Vaasan mummoriksan puuhanainen, kotihoidon toimintaterapeutti Paula Kullas kertoo pyörän mahdollistavan monille vanhuksille vierailun paikoissa, jossa he eivät ole käyneet jopa vuosiin. Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia.

– Monesti ihmiset eivät pääse huonon fyysisen kunnon takia ulos, tai ei ole omaista tai ystävää, joka veisi ulos. Nyt pääsee vähän kauemmaksi kuin omalle portille ja omalle pihalle. Joku halusi miehensä haudalle, joku merenrantaan ja joku katselemaan entisiä kotimaisemia, Kullas kertoo.

Myös pyörää polkeneille terapeuteille kokemus on ollut myönteinen. Arttu Kukon mukaan pyörä on kevyt polkea sähkökäyttöisen moottorin vuoksi. Moottori kestää noin 20 kilometriä, kunnes se pitää ladata uudelleen. Pyöräily tuo mukavaa vaihtelua työpäivään.

– Yhdessä sovitaan, mihin mennään. Kyllä tässä ihan hyvä keskusteluyhteys tuohon eteen on, Kukko kertoo. 

Hymyileviä kasvoja mummoriksan kyydissä. Kuljettajana kotihoidon toimintaterapeutti Paula Kullas. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Asiakkaan ehdoilla

Vaasan kotipalvelussa on päivän aikana riksakyytiin päässyt kolmesta viiteen asiakasta.

– Haluamme, että kokemus on rauhallinen ja lenkki mukava.  Asiakkaan ehdoilla mennään. [Selvitetään] onko hänellä esimerkiksi joku erityinen paikka, jossa hän haluaa käydä, Paula Kullas kertoo.

Pyörän kyytiin mahtuu kaksi matkustajaa. Tämä mahdollistaa hyvin esimerkiksi avustajan matkustamisen, mikäli asiakkaan fyysinen kunto ei ole hyvä.

– Ja esimerkiksi, jos muistisairas henkilö päättäisi lähteä kyydistä kesken kaiken pois, on hyvä, että kyydissä on joku toinenkin vieressä istumassa, Kullas sanoo.

Pyöräliitolta Vaasan kotihoidolla lainassa ollut pyörä palautuu nyt takaisin omistajalleen. Mitä seuraavaksi?

– Olen mukana Vaasan pyöräyhdistys VeLoVa:ssa (siirryt toiseen palveluun) ja siellä meillä on tärkeänä hankkeena, että löydettäisiin taho, joka hankkisi tällaisen riksan. Folkhälsan on hankkinut riksan, joka on tulossa tänne alkukesästä – se pyörä tulee näkymään katukuvassa. Mutta kyllä me tehdään kovasti töitä, että kaupunki tai joku muu taho pystyisi rahoittamaan pyörän, Kullas kertoo.