1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapakulttuuri

Älä tarjoa velttoa lahnaa – Kättelyllä voit hyväksyä toisen tai väheksyä häntä

Muista kesäjuhlissa sanoa käsipäivää myös takarivin kainostelijalle.

tapakulttuuri
Ylen aamu-tv: Kättelykoulu - miten onnitellaan oikein?
Ylen aamu-tv: Kättelykoulu - miten onnitellaan oikein?

Heti kättelyssä selviää, kuinka lämpimästi otamme toisemme vastaan, missä määrin huomioimme toisemme ja kuinka ystävällisesti. Tapakouluttaja ja tietokirjailija Helena Valonen vieraili Ylen aamu-tv:ssä kertomassa nyrkkisääntöjä kättelemiseen.

  1. *Oikeaoppisessa kättelyssä *olet oma itsesi, et liikoja jännitä ja uskallat kohdata ihmisen avoimesti ja tasavertaisesti.
  2. Kättelyjärjestys juhlissa on selkeä: Isäntäväki ottaa kutsuvieraat vastaan. Juhlien kuluessa järjestäjät eivät ehdi kaikkia vieraita esitellä toisilleen, joten vastuu on juhlijoilla. Jokainen ihminen on kättelyn ja pienen small talkin arvoinen. Lähesty myös ujoimpia ja nuoria, jotka saattavat oleilla syrjemmässä.
  3. Saman ihmisen kättely vahingossa uudestaan on vain hassu moka juhlavilinässä. Korjaa se huolettomasti: "Mikäs tässä taas kohdatessa. Sen kun kätellään vain!"
  4. Arkena ensimmäinen kädenojennus riippuu tilanteesta. Esimerkiksi työtapaamisessa kutsuja tekee aloitteen. Nuoren ja iäkkään kohtaamisessa nuori odottaa, ojentaako vanhempi kätensä ja tarjoaa kättelyä. Entuudestaan vieraan naisen ja miehen kohdatessa herrasmies odottaa, ojentaako daami kätensä.
  5. Vääräoppisia kädenpuristuksia riittää. Velton kämmenen roikottaminen yhdistettynä ympärille pälyilyyn on ammattikättelijän välinpitämättömyyttä. Ravistelevan riuhtova kättely voi kertoa kättelijän liiasta hermostuksesta. Erittäin kova puristus saattaa kieliä jännityksestä mutta myös alistavasta asenteesta: Mikäli kohtaamisen tarkoitus on neuvotella, liika voitontahto tai oman asian runnominen voi tuntua jo kättelyssä.

Macron selitteli tiukkaa kättelyään Trumpin kanssa

"Kuin piimää työmiehen rukkasessa" – Löysä kättely jättää ihmisen etäälle

"En halua esittäytyä, ettei tarvitse jaaritella"

Here's how to properly shake hands in 14 different countries (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi