1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panama

Panaman diktaattori Manuel Noriega on kuollut – itsevaltias vangittiin rock-musiikin avulla

Panaman johtaja sai tehdä ihmisoikeusrikoksia ja käydä huumekauppaa, koska tuotti Yhdysvalloille tiedustelutietoa Neuvostoliiton liittolaisista.

Manuel Noriega kuvattuna vuonna 1988. Kuva: Guillermo Endara / AFP

Keskiamerikkalaista Panamaa vuosina 1983–1989 hallinnut Manuel Noriega on kuollut, ilmoittaa maan nykyinen presidentti Juan Carlos Varela Twitter-tilillään.

Noriega oli kuollessaan 83-vuotias. Maaliskuussa hänelle tehtiin leikkaus, jossa hänen aivoistaan poistettiin hyvälaatuinen kasvain. Leikkauksen yhteydessä hän sai aivoverenvuodon, joka ilmeisesti lopulta koitui hänen kohtalokseen, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Noriega oli 1960-luvulta lähtien tärkeässä roolissa Panaman sotilastiedustelussa. Hän nousi 1980-luvulle tultaessa maan asevoimien johtoon ja lopulta maan tosiasialliseksi hallitsijaksi.

Manuel Noriega valtansa päivinä vuonna 1985. Kuva: EPA

Yhdysvalloille Noriega oli erittäin tärkeä tietolähde kamppailussa kommunismia ja Neuvostoliittoa vastaan. Noriega tuotti paljon vakoilutietoa muun muassa Kuubasta ja Nicaraguasta.

Tästä syystä Yhdysvallat katsoi sormien välistä Noriegan harrastamaa laajamittaista huume- ja asekauppa, samoin kuin hänen räikeitä ihmisoikeusrikkomuksiaan ja vaalivilppiään kotimaassa.

USA:n kärsivällisyys loppuu

Lopulta mitta tuli täyteen presidentti George H. W. Bushin aikana. Vuonna 1989 Yhdysvallat miehitti Panaman.

Noriega pakeni Vatikaanin suurlähetystöön. Diktaattori pakotettiin antautumaan nokkelalla keinolla. Yhdysvaltain sotilaat soittivat suurlähetystön suuntaan kovaäänistä rock-musiikkia. Noriega kesti kymmenen päivää, mutta antautui sitten.

Noriega tuomittiin 40 vuoden vankeuteen huumerikoksista. Vankeustuomiota tosin lyhennettiin myöhemmin.