Forssa hyväksyi sote-yhteisyrityksen – Sirkka-Liisa Anttila: "Suuri voitto"

Forssa on päättänyt, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Pihlajalinnan voimin. Kaupunginvaltuustossa puhetta yhteisyrityksen perustamisesta riitti maanantai-iltana yli kaksi tuntia ja jännitys nousi kattoon.

yhteisyritykset
Forssan valtuuston kokous
Valtuusto päätti yhteisyrityksen perustamisesta äänestyksen jälkeen.Eeva Hannula / Yle

ForssaForssan kaupunginvaltuusto on päättänyt äänin 25-18, että hyvinvointikuntayhtymä perustaa yhteisyrityksen. Forssan kaupunginvaltuustossa tunteet kävivät aika ajoin kuumina, kun valtuusto teki hyvinvointikuntayhtymän yhteisyrityspäätöksiä.

Vasemmisto syytti markkinavoimia, kokoomuksesta väitettiin, että yhteisyrityksen perustamiseen liittyviä asiakirjoista ei saa riittävästi tietoa, sosiaalidemokraateista todistettiin, ettei puolue ole kähminyt yhtään mitään. Sosiaalidemokraattien Ilkka Joenpalo sanoi, että koko kisa on mennyt henkilöiden väliseksi kilpailuksi.

Kaupunginhallitus oli esittänyt valtuustolle yhteisyrityksen perustamista Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa. Kokouksessa Tapio Virtanen (vas.) teki muutetun vastaesityksen siitä, ettei yhteiisyritystä perusteta. Virtanen puhui valtuustokokouksessa paljon esimerkiksi siitä, miten vaarallista on, jos sotepalvelut annetaan markkinavoimien armoille.

Pitkistä puheista ja melkoisesta väännöstä huolimatta lopputulos oli selkeä, ja tunteetkin osin huojentuneita. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoo, että päätös oli Forssan sairaalan pelastus.

– Minä olen tämän asian takia valvonut öitä, koska olen tiennyt, kuinka valtava elinvoimamenetys seutukunnalle olisi, jos nykymuotoinen sairaala täältä lähtisi.

Päätös takasi Forssan sairaalan säilymisen

Olisi ollut valtaisa menetys, jos terveydenhoitolaki olisi vienyt sairaalan, summaa Anttila.

– Nyt ovat ihmiset ottaneet ihan oikean vastuun. He ovat ymmärtäneet sen, ettei tämä ole Oma Hämeestä eikä maakunnasta kiinni, vaan tämä on kiinni terveydenhuoltolaista ja siihen piti nyt hakea ratkaisu – ja se onnistui, sanoo huojentunut Sirkka-Liisa Anttila.

Anttila sanoo olleensa ennen valtuustokokousta luottavainen siihen, että kun valmistelutyö tehdään parhaalla tavalla ja noudatetaan kaikkia lakeja, niin ihmiset ymmärtävät, mistä todella on kysymys yhteisyrityksen perustamisessa.

Anttilan mielestä, että oli kyse siitä, jatkuuko Forssan sairaalassa toiminta vai ei.

– Nykymuotoisena sairaala olisi suljettu, ja täältä olisi tullut ihmisille todella pitkä matka lähteä hakemaan erikoissairaanhoito joko Hämeenlinnasta, Turusta tai Tampereelta.

Maakuntaottelu ohitse

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhteisyrityskeskustelusta on tullut eräänlainen maakuntaottelu Oma Häme vastaan Lounais-Häme. Peliin ovat puuttuneet Oma Häme ja Hämeen liitto. Sirkka-Liisa Anttilakaan ei osaa sanoa syytä.

– Tämä on minulle todella suuri kysymysmerkki. Ihmetyttää, että maakunta on niin voimakkaasti yrittänyt vaikuttaa siihen, kun seutukunta kamppailee omasta elinvoimastaan! Nyt pitää rauhassa vain viedä asioita eteenpäin ja maakunnan kanssahan me teemme koko ajan yhteistyötä.

Anttila muistuttaa, että Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tekee Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa tiivistä yhteistyötä jatkuvasti, on aina tehnyt.

– Mutta nyt me saamme täällä säilymään ne 26 erikoissairaanhoidon poliklinikkaa, jotka meillä on ollut. Yhteisyrityspäätös on seutulaisten ja forssalaisten suuri voitto, koska vaikka Jokioinen ja Tammela tekivät omat päätöksensä, niin niiden asukkaita kunnat eivät voi estää tulemasta palvelujen piiriin. Jokioislaiset ja tammelalaiset pääsevät jatkossa aivan samalla tavalla hakemaan palvelunsa hykyn yhteisyrityksestä, sanoo Sirkka-Liisa Anttila.