1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Mittava palkinto saamelaistaiteilijalle – Outi Pieski ei tee taiteellaan politiikkaa

Kuvataiteilija Outi Pieskin taiteen erityisyys, ainutlaatuisuus ja ajankohtaisuus toivat hänelle Suomen taideakatemian mittavan rahapalkinnon, 25 000 euroa.

kuvataide
outi pieski suomen taideakatemian palkinto suoma dáiddaakademiija bálkkašupmi london
Outi Pieski.Outi Pieski

Saamelaista käsityötä ja nykytaidetta yhdistävä kuvataiteilija Outi Pieski (s. 1973) saa Suomen taideakatemian palkinnon. Tunnustukseen sisältyy sekä julkaisu että yksityisnäyttely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa.

Näyttely avautuu ensi vuonna.

Pieskille palkinnon saaminen on merkittävää.

– Oli kyllä niin mahtava uutinen! On tietysti hyvin suuri kunnia saada yksi Suomen suurimmista taidepalkinnoista, se tunne oli tietysti hieno, iloitsee Pieski.

Vähemmistökulttuuria esiin ilman politiikkaa

Palkintoperustelujen mukaan Pieski nostaa esille vähemmistökulttuurin asiaa, mutta ei tee sillä saamelaispolitiikkaa. Taiteilija leikkii saamelaiseen käsityöperinteeseen liittyvillä väreillä, muodoilla ja menetelmillä. Töissä on myös viittauksia pohjoisen valoon ja maisemaan.

Taiteilija tekee kookkaita tilainstallaatioita, mutta myös maalauksia. Hänen teoksiaan on ollut muun muassa Lux Helsinki -näyttelyssä tammikuussa sekä koko kuluvan vuoden Lontoossa, Southbank Centerissä “Nordic Matters” -nimisessä näyttelyssä. Pieski uskoo, että taideakatemian palkinnon myötä esiin on haluttu nostaa saamelaiskulttuurin visuaalista puolta.

– Näen myös, että he ovat halunneet nostaa saamelaisen visuaalisen kulttuurin esiin tämän palkinnon yhteydessä, Pieski toteaa.

Näyttelyyn luvassa installaatioita

Ylen parin kuukauden takaisessa haastattelussa Pieski kertoo, että jo pelkkä ehdokkuus Suomen taideakatemian kisassa loi paineita. Nyt jännitystä tuo EMMAssa pidettävä näyttely, jonne taiteilijalla on suunnitelmissa tuoda installaatioita.

– Se on hieno mahdollisuus, ja pääsen siellä sitten näyttämään joitain suurempia installaatioita.

Pieski on kasvanut Helsingissä ja käynyt Helsingin kuvataidelukion. Kuvataiteilijaksi hän valmistui Kuvataideakatemiasta. Saamenkäsitöitä palkittu taiteilija on opiskellut Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa Inarissa.

Pieskin isä on saamelainen ja äiti suomalainen. Taiteilija on viettänyt lapsesta lähtien aikaa Utsjoen Dálvadaksen (siirryt toiseen palveluun) kylässä, josta on kotoisin.

Suomen taideakatemian asettamaan palkintolautakuntaan kuuluivat Taideakatemian puheenjohtajan, taidemaalari Antti Linnovaaran johdolla EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama, kuvataiteilija Anitta Ruotsalainen ja Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola.

Taideakatemian palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Lue seuraavaksi