Uudenkaarlepyyn voimalaitospato saa lisää voimaa

Uudenkaarlepyyn keskustassa sijaitsevaan vesivoimapatoon on rakenteilla toinen koneisto. Se lisää pienvoimalaitoksen sähköntuotantokapasiteettia ja hyötysuhdetta merkittävästi.

vesivoima
Vesivoimapato Uudessakaarlepyyssä.
Vesivoimapato Uudessakaarlepyyssä.Tuomo Rintamaa / Yle

Uudessakaarlepyyssä alkoi helmikuussa noin viiden miljoonan euron vesivoimainvestointi. Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen omistamaan Stadsforsin voimalapatoon rakennetaan toinen turbiinikoneisto, joka lisää voimalan tehoa merkittävästi.

Lapuanjoen alajuoksulla sijaitsevan voimalaitoksen nykyisen koneiston sähköntuotantoteho on 4,5 Megawattia. Rakenteilla olevan toisen koneiston teho on 2,1 Megawattia. Uudistuksen jälkeenkin Uudenkaarlepyyn voimalaitospato kuuluu pienvesivoimaloiden sarjaan.

Uudenkaarlepyyn vesivoimapatotyömaa.
Uudenkaarlepyyn vesivoimapatotyömaa.Tuomo Rintamaa / Yle

– Luvut ovat pieniä verrattuna suurten voimalaitosten tehoihin, mutta pieni on Uusikaarlepyykin. Tämä vesivoimala tuottaa kuitenkin lähes 20 prosenttia Uudenkaarlepyyn sähköntarpeesta, Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund laskee.

Vertauksena Imatralla sijaitsevan Suomen suurimman vesivoimalaitoksen sähköntuotantokapasiteetti on 192 MW.

Hyötysuhde paranee

Lapuanjoen vesivirtaamat vaihtelevat suuresti muun muassa sateiden takia. Rakennustöiden valmistuttua voimalaa voidaan käyttää pienemmällä vesimäärällä ja aikaisempaa paremmalla hyötysuhteella. Samalla ohijuoksutuksen tarve vähenee.

– Joskus virtaamat voivat olla lähellä nollaa kuutiota sekunnissa ja kevättulvan aikaan joki voi virrata lähes 300 kuutiota sekunnissa. Vanha kone on mitoitettu noin 12 - 60 kuution välille ja uusi välille 3 - 20 kuutiota. Näin pystymme ajamaan uudella koneistolla vähävetiset ajat, Eklund sanoo.

Uudenkaarlepyyn vesivoimapato alajuoksulle päin.
Uudenkaarlepyyn vesivoimapato alajuoksulle päin.Tuomo Rintamaa / Yle

Eklund muistuttaa, että voimala elää Lapuanjoen virtaamien mukaan. Jos Uudenkaarlepyyn seudulla sataa, mutta joen yläjuoksulla Nurmon seudulla on kuivaa, Lapuanjoki ei virtaa voimalaitoksen ohi kovin vuolaana.

Joenpinta pysyttelee samana uudistuksen jälkeen

Lapuanjoen vedenpinnan korkeuteen voimalaitoksen uudistuksella ei ole vaikutusta. Uudenkaarlepyyn voimalan vesivoimaluvassa yläjuoksun vedenkorkeuden vaihteluväliksi on sallittu kesällä 8,8 - 9 metriä. Talvella pinta voi laskea 8,5 metriin.

– Emme muuta vanhaa lupaa tai nosta vedenkorkeutta, rakennamme ainoastaan uuden koneen, jolla voimme käyttää joen ailahteluja hyväksemme, Eklund painottaa.

Tavoitteena on käynnistää uusi voimalaitos tammikuussa 2018, mutta kovat vesisateet voivat viivästyttää hanketta.