Hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkaa Sodankylässä

Kunta luottaa siihen että nykyisentasoiset palvelut säilyvät Sodankylässä myös Sote-uudistuksen jälkeen.

Sodankylä
Havainnekuva Sodankylän hyvinvointikeskuksesta.
Lemminkäinen rakentaa Sodankylän hyvinvointikeskuksen.Sodankylän kunta

Sodankylässä alkaa tänä kesänä uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen. Maanantaina kunnanvaltuusto päätti, että keskuksen rakentaa ja sen ylläpidosta vastaa tulevina vuosina Lemminkäinen.

18,3 miljoonan euron investoinnista on tehty leasing-sopimus kuntarahoituksen kanssa. Summasta puolet maksetaan takaisin 20 vuoden aikana ja jäljelle jäävä noin 9 miljoonaa euroa jää kunnan lunastettavaksi. Vaihtoehtoisesti rakennus voidaan myydä.

Lemminkäisen kanssa tehtävän ylläpitosopimuksen hinta 20 vuodelle on noin 14 miljoonaa euroa. Kunnanjohtaja Viljo Pesosen mukaan sopimus kattaa kaikki ylläpitokustannukset ja vuosihuollot.

Tilat muunneltavissa

Kunta luottaa siihen että nykyisentasoiset palvelut säilyvät Sodankylässä myös Sote-uudistuksen jälkeen. Pesosen mukaan päätöksenteko oli todella vaikeaa, kun kunnan piti miettiä asiaa tulevan maakuntahallinnon puolesta.

Sote-muutokset on otettu huomioon siten, että tilat ovat helposti muunneltavissa sen mukaan, mitä palveluita hyvinvointikeskukseen tulee. Tällä järjestelyllä myös sosiaali- ja terveysministeriöltä saatiin investointilupa, Pesonen kertoo.

Keskukseen on tulossa muun muassa terveyskeskuspäivystys, ensihoito, vuodeosasto, hammashoitola ja apteekki.

Sopimus allekirjoitetaan Lemminkäisen kanssa 20. kesäkuuta. Rakentaminen alkaa todennäköisesti elokuussa. Kunta alkaa rakentaa tiejärjestelyitä keskuksen tontille jo kesäkuussa. Hyvinvointikeskus rakennetaan Metsävainiolle Nelostien ja Kittiläntien risteykseen Sodankylän keskustan eteläpuolelle.