AKT:n Piirainen väläyttää suurmarsseja työllisyyspolitiikkaa vastaan – "Kyseessä puhdas orjatyön malli 2.0"

Ärhäkkyydestään tunnetun ammattiliiton johtaja pitää hallituksen uudistuksia työttömien hyväksikäyttämisenä ja nöyryyttämisenä.

työttömyysturva
Mielenilmaus rautatientorilla.
Poliittisessa mielenilmauksessa Helsingin Rautatientorilla oli syyskuussa 2015 kymmeniätuhansia ihmisiä.Derrick Frilund / Yle

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT väläyttää suuria yhteisiä mielenosoituksia hallituksen työllisyyspolitiikasta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on tällä haavaa lausuntokierroksella.

Keskusjärjestö SAK tulee omassa lausunnossaan vastustamaan lainmuutoksia, joita on julkisuudessa arvosteltu muun muassa työttömien pakottamisesta tehtailemaan työhakemuksia. Kirjallinen protesti ei kuitenkaan ole tarpeeksi, katsoo jäsenliitto AKT:n valtuustossa tiistaina puhunut puheenjohtaja Marko Piirainen.

− Jos todella haluamme, että lausuntokierroksen jälkeen pohjaesitys vedetään pois tai siihen tehdään oleellisia muutoksia, se edellyttää syyskuun 2015 mukaista poliittista mielenilmausta maan hallituksen toimia vastaan. Mikään muu ei nyt riitä.

Vuoden 2015 suurmielenosoituksissa protestoijat kokoontuivat ympäri Suomea ja esimerkiksi Helsingin Rautatientorin mielenilmaukseen tuli noin 30 000 ihmistä. Hallitusta vastaan suunnatut laajat työnseisaukset maksoivat kansantaloudelle elinkeinoelämän arvion mukaan 100 miljoonaa euroa.

Marko Piirainen
Marko PiirainenPetteri Paalasmaa / AOP

Kun hallitus ajaa myös muun muassa TE-keskusten yksityistämistä, Piiraisen mielestä heikennyksiä kasaantuu nyt jo toteutettujen päälle. Työttömyysturvan kestoa on lyhennetty ja jo hyväksytyssä työelämäkokeilussa maksetaan normaalipalkan sijaan työttömyystukea.

− Kysymyksessä on puhdas orjatyön malli 2.0. Pitkäaikaistyöttömyydestä kärsiviä ihmisiä hyväksikäytetään ja näin mahdollistetaan laillisesti halvemman työvoiman käyttö sekä saatetaan yritykset keskenään eriarvoiseen kilpailuasemaan, Piirainen sanoi.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pam julkaisi tiistaina kannanoton kehitykseen, jossa "erilaisia työllistymisen tukimalleja käytetään entistä enemmän väärin". Pamin mukaan työnantajat teettävät kokeiluna palkatonta työtä ilman, että tekijällä olisi todellista mahdollisuutta lopulta saada työpaikkaa.

Ärhäkkyydestä ja lakkoherkkyydestä tunnettu AKT jättäytyi poikkeuksellisesti ulos kikystä eli kilpailukykysopimuksesta, jolla Sipilän hallitus on pyrkinyt rajaamaan suomalaisen työvoiman kustannuksia työnantajille. Puheenjohtaja Marko Piirainen pitää hallituksen uudistuksia jopa kikyn vastaisina.

− Jos AKT olisi kikyssä mukana, työttömyysturvaan tehtävä sopimusrikkomus aiheuttaisi luonnollisesti sen irtisanomisen, hän sanoi puheessaan.