1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavo Nurmi Games jatkaa työtä päästäkseen Timanttiliigaan

Yleisurheilutapahtuma hakee kasvua kansainvälisistä nimistä ja oheistapahtumista. Kilpailu järjestetään Turussa tänä vuonna Paavo Nurmen syntymäpäivänä, 13. kesäkuuta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto
Yleiskuva Paavo Nurmi Gamesista.
Tomi Hänninen

Paavo Nurmi Games on tänä vuonna ensimmäistä kertaa osana kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n World Challenge -sarjaa.

Taustalla on työ, joka alkoi viisi vuotta sitten, kun tapahtuman järjestäjät ottivat tavoitteeksi nousun osaksi Timanttiliigaa.

Tapahtuman pääsihteerin Jari Salosen mukaan yksi syy kansainväliseen sarjaan nousuun olivat varsinaisen kilpailutapahtuman ympärille tulleet oheistapahtumat.

Salosen mukaan IAAF:lle on tärkeää, ettei Turussa olla järjestämässä vain kisoja, vaan järjestäjät pitävät tärkeänä myös lasten ja veteraanien tapahtumia.

– Se osui siihen hermoon, mitä IAAF hakee tällä hetkellä tapahtumilta, Salonen toteaa.

Toinen syy nousuun on Salosen mielestä saksalaisen keihäänheittäjän Thomas Röhlerin viime vuoden Paavo Nurmi Gamesissa heittämä 91,92 metrin tulos.

– En sano, että se oli ratkaiseva tekijä, mutta se symboloi henkeä, joka täällä Turussa on. Yleisö oli mukana, ja IAAF:n tarkkailijatkin huomasivat sen, Salonen sanoo.

Paikalla maailman huippuja

Yleisön näkökulmasta tapahtuman kansainvälistyminen näkyy kilpailuun kiinnitettyjen kansainvälisisten nimien määrässä. Osallistujalistassa on yli 60 arvokisamitalistia ja toistakymmentä tuoretta Rion olympiavoittajaa sekä useita maailmanmestareita.

Listalta löytyy tänäkin vuonna keihäsmies Thomas Röhler, joka saapuu Turkuun tilillään Rion olympiakulta. Seiväshypyssä nähdään Lontoon olympialaisissa kultaa voittanut Renaud Lavillenie. Koko osallistujalista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Thomas Röhler
Thomas RöhlerAOP

Timanttia kohti

World Challenge -sarjaan nousu on kuitenkin vain etappi pidemmällä matkalla. Pääsihteeri Salonen kertoo seuran omistajien olevan yksimielisiä siitä, että tapahtuma jatkaa pyrkimistä kohti Timanttiliigaa.

Salonen myöntää, että töitä on vielä tehtävä. Paavo Nurmen stadion on hyvässä iskussa, mutta puitteissa on vielä kehitettävää.

Perusolosuhteet urheilijoita ajatellen ovat kunnossa, mutta kentän ulkopuolisissa olosuhteissa on vielä parannettavaa. Tavoite on kuitenkin realistinen.

– Turku ei ainakaan kaupunkina ole liian pieni siihen, Salonen toteaa.

Yle näyttää kisan suorana lähetyksenä 13. kesäkuuta.

Lue seuraavaksi