Napapiirille toinen jäätelötehdas – Rovaniemestä gelatokaupunki

Rovaniemellä aloittaa uusi jäätelötehdas. Jo toinen paikallinen yrittäjä alkaa valmistaa italialaistyyppistä gelato-jäätelöä.

jäätelö
Yrittäjä Juha eskelinen maistelee oman tuotantolaitoksen gelato-jäätelöitä. Kupissa on mustikka- ja vaniljagelatoa.
Yrittäjä Juha Eskelinen maistelee oman tuotantolaitoksen jäätelöitä. Kupissa on mustikka- ja vaniljagelatoa.Antti Mikkola / Yle

Suomi on jäätelön luvattu maa. Täällä syödään jätskiä henkeä kohti enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa ja maailmantilastossakin Suomi on neljäntenä.

Kun tähän tilastoon lisätään fakta, että pientuotanto ja lähituotanto on usealla alalla jatkuvasti kasvava suuntaus, löytyy vastaus siihen kuinka Rovaniemelle uskallettiin perustaa jo toinen jäätelön tuotantolaitos. Investointi on kuitenkin useita kymmeniä tuhansia euroja.

– Sen takia me ei ole aikaisemmin pystytty tekemäänkään tuota gelato-tehdasta, koska se on kuitenkin aika kallis investointi ollut, mutta uskotaan että se kannattaa, Cafe & Bar 21:n yrittäjä Juha Eskelinen sanoo.

– Toivotaan, että tulee lämmin kesä ja aurinko paistaa. Kyllähän suomalainen on aika kova syömään jäätelöä ihan vuosittain vaikka olis kylmätkin kelit, niin kyllä minä luotan ja uskon siihen, että jäätelöä liikkuu paljon.

Trendikästä, trendikästä

Rovaniemen toinen gelato-tehdas on iskemässä useamman trendin saumaan.

Ensinnäkin, italialainen gelato-tyyppinen jäätelö kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Sitä ei säilytellä pakastimen uumenissa kuten tavallista jäätelöä, vaan se syödään ”tuoreeltaan”. Rakennekin on erilainen.

– Gelato-jätski säilytetään -14:ssä asteessa ja se on pehmeämpää rakenteeltaan kuin normaalijäätelö. Ja mikä siinä on tärkeä, on raikkaat rikkaat maut, sanoo Cafe & Bar 21:n jäätelömestari-kondiittori Johanna Vainionpää.

Gelato on myös vähemmän rasvaista ja useimmiten hieman makeampaa kuin perusjäätelö.

Toinen trendi on sitten paikallisuus.

– Tuote kun tuote niin se käsityö alkaa näkymään, ja se että tehdään itse alusta loppuun ja lähituotantona. Oluissahan on nähty jo muutaman vuoden ajan, että pienpanimoita on tullut ympäri Suomen paljon, ja nyt se alkaa näkymään muissakin, että nyt meidän osalta se näkyy jäätelössä tänä kesänä, Cafe & Bar 21:n yrittäjä Juha Eskelinen sanoo.

– Ja ihan loistavaa näin, jää enemmän rahaa sitten omaan maahan ettei lähde rajojen ulkopuolelle. Ostetaan lähituottajilta ja omalla käsityöllä tehtyä ja voidaan palkata taas lisää ihmisiä.

– Ja toivottavasti myös kuluttajakin arvostaa sitä, että se on itse tehtyä ja maistuu myös huomattavasti paremmalta.

Alkoholia jäätelöihin

Ensimmäiset uuden jäätelötehtaan tuotteet tulevat myyntiin juuri kesän kynnyksellä.

Liikkeelle lähdetään varovaisesti, mutta kun kokemusta karttuu voi olla luvassa myös yllätyksiä.

– Tehdään alkuun hyvin tällaisia perinteisiä, esimerkiksi kupissa mustikkaa ja vaniljaa, ja sitten tulee tällaisia klassisempia italialaisia gelato-makuja, siellä on pistaasia ja rommi-rusinaa ja erilaisia suklaamakuja.

– Kun opetellaan se ihan perusjäätelöiden tekeminen, niin voidaan alkaa sitten kikkailemaan vähän erilaisia. Itseä minua kiinnostaa paljon alkoholien yhdistäminen gelatoihin ja sorbetteihin.

– Gin-tonic –sorbettia tai Aperoll-spritz –sorbettia tai kuohuviini-mansikka –sorbettijäätelöä, että tällaisia ihan vaan mitä ikinä tulee mieleenkään, yrittäjä Juha Eskelinen sanoo.