Suomi valmistautuu nopeaan toimintaan yllättävissä tilanteissa – Rovajärvellä yli 6100 sotilaan yhteisharjoitukset

Harjoitusta ovat seuraamassa Venäjän ja Valko-Venäjän LTL-tarkkailijat.

sotaharjoitukset
Maavoimien sotaharjoitus Army North 17, Rovajärvi
Maavoimien sotaharjoitus Army North 17, Rovajärvi Tapio Räihä / Yle

Rovajärven harjoitusalueella käy vilske kun yli kuusi tuhatta maavoimien sotilasta harjoittelee uuden strategian mukaista nopeaa reagointia yllättäviin tilanteisiin. Aiempi strategia, varautua hitaasti kehittyviin uhkiin, on päivitetty viime vuosien kokemuksella ja maavoimat varautuu nyt yllätyksiin.

– Täällä harjoitellaan nopeaa tilannekehitystä, että mahdollisimman nopeasti pystytään joukot perustamaan ja toimimaan niissä tehtävissä mitä tilanteet edellyttävät, sotaharjoituksen apulaisjohtaja eversti Rainer Peltoniemi Kainuun prikaatista kertoo.

Army North 17 sotaharjoitus Rovajärvellä, harjoituksen apulaisjohtaja eversti Rainer Peltoniemi.
Army North 17 sotaharjoitus Rovajärvellä, harjoituksen apulaisjohtaja eversti Rainer Peltoniemi.Tapio Räihä / Yle

– Olemme runsas kaksi viikkoa jo harjoitelleet. Tässä oli ensin kovapanosammunnat ja jatkamme siitä sujuvasti taisteluharjoitukseen joka alkaa tänään. Päätavoite on kouluttaa joukot aselajien väliseen yhteistoimintaan ja tulen käyttöön vaativissa taistelutehtävissä.

Saabin simulaattori ja minikopteri

Nopeutta ja reaaliaikaisuutta toteutetaan myös liikkuvalla, autoon sijoitetulla simulaattorilla, joka seuraa reaaliajassa sotilaiden tekemisiä gps-paikantimien avulla.

Ruotsalaisen Saabin kehittämä KASI harjoitussimulaattori. Ylikersantti Antti Mällinen.
Ruotsalaisen Saabin kehittämä KASI harjoitussimulaattori.Tapio Räihä / Yle

Ruotsalaisen Saabin kehittämä Kasi simulaattori tallentaa joukkojen liikkumisen karttapohjalle joka mahdollistaa tarkan seurannan harjoituksen kulusta ja yksittäisten sotilaiden suoriutumisesta taistelutilanteissa.

– Simulaattorista näkee mitä on tietyllä kellonajalla tapahtunut ja sen perusteella annetaan joukoille palautetta, mikä oli onnistunutta ja mikä ei, teknikkoyliluutnantti Matti Hakkarainen Sodankylän jääkäriprikaatista kertoo.

Simulaattoria käytetään varusmiesten harjoituksen aikaiseen kouluttamiseen heti taisteluharjoitusten jälkeen.

– Tällä autolla päästään suoraan sinne joukkojen luo antamaan palautetta heti taistelun jälkeen kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa, Hakkarainen sanoo.

Harjoituksia maassa ja ilmassa

Uutta harjoitteluun on tuonut myös miehittämättömien lentoalusten käyttö, kuten minilennokit, joilla kuvataan maa-alueita ja kohteita ilmasta käsin.

– Se on muuttanut harjoittelua paljonkin. Me käytämme maavoimissa aika paljon helikoptereita ja lennokkeja ilmasuojautumista harjoitellessa. Pienet ilma-alukset ovat tuoneet tähän aivan uuden elementin. Näiden lennokkien avulla pystymme kuvaamaan ja näyttämään materiaalia joukoille.

Helikopterit ja lennokit vaativat myös uudenlaista varautumista ja suojautumista.

– Ilma-alukset ovat tuoneet sekä merkittävän lisän että myös uhan meidän toimintaan, koska jos paljastut ilmasta, kaikki muukin on ollut turhaa, Peltoniemi toteaa.

Hävittäjä nousee taivaalle Rovaniemen lentokentältä ACE17-sotaharjoituksessa.
Hävittäjä nousee taivaalle Rovaniemen lentokentältä ACE17-sotaharjoituksessa.Jarmo Honkanen / Yle

Tämänkertainen harjoitus on saanut lisäelementin samaan aikaan tapahtuvasta Suomen ilmavoimien johtamasta ACE17 kansainvälisestä lentoharjoituksesta, johon osallistuu kaikkiaan 11 maata ja noin 100 konetta.

– Nämä ovat kaksi erillistä harjoitusta mutta samanaikaisuus mahdollistaa maavoimien näkökulmasta sen, että voimme paremmin harjoitella oman ilmavoiman ja vastailmavoiman toimintaa, Peltoniemi sanoo.

Kolmen miljoonan harjoitus

Rovajärven harjoitus maavoimien osalta maksaa yhteensä noin 3 miljoonaa euroa. Summaa pidetään harjoituksen kokoon nähden kustannustehokkaana, sillä harjoitus toteutetaan kaikkien aselajien ja usean taisteluosaston yhteistyönä.

– Erikseen järjestettynä kustannukset olisivat selvästi korkeammat, sanoo harjoituksen apulaisjohtaja eversti Rainer Peltoniemi.

Maavoimien sotaharjoitukseen Rovajärvellä osallistuu myös Leopard-panssarivaunuja
Maavoimien sotaharjoitukseen Rovajärvellä osallistuu myös Leopard-panssarivaunujaTapio Räihä / Yle

Harjoitusta ovat seuraamassa tänään myös Venäjän ja Valkovenäjän tarkkailijat "luottamusta- ja turvallisuutta lisäävänä" toimena. LTL-tarkastukset tehdään myös Sodankylän jääkäriprikaatissa ja käynnissä olevassa ACE17-lentoharjoituksessa.

Juttua korjattu 31.5. klo 10.18. Minikopterit vaihdettu minilennokeiksi.