1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistön ehdokkuus sähköisti ilmapiirin, SDP:n Heinäluoma panttaa yhä kantaansa

Eduskuntapuolueista vain kokoomus asettuu Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen tueksi.

Eero Heinäluoma Kuva: Yle

Eduskunnassa tasavallan presidentin Sauli Niinistön eilinen ilmoitus osin sähköisti ja osin selkeytti vaaliasetelmia. Puolet eduskuntapuolueista ei ole vielä nimennyt ehdokastaan.

Näistä puolueista yhdessäkään ei nyt edes väläytetä mahdollisuutta siirtyä Niinistön valitsijayhdistyksen tueksi vaan SDP, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP ovat kallistumassa oman ehdokkaan kannalle.

Eduskuntapuolueista kolme oli jo ennen Niinistön ilmoitusta nimennyt oman ehdokkaan: keskusta Matti Vanhasen, vihreät Pekka Haaviston ja vasemmistoliitto Merja Kyllösen. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus on täysillä Niinistön valitsijayhdistyksen tukena.

Heinäluoma harkitsee maanantaihin

Lähimpänä ratkaisua ollaan SDP:ssä. Puheenjohtaja Antti Rinne toisti tänäänkin, että puolue asettaa oman ehdokkaan. Rinteen mukaan konkaripoliitikko Eero Heinäluoma on hyvä nimi.

Heinäluoma sanoo Niinistön ilmoituksen selkiyttäneen tilannetta eikä valitsijayhdistysmalli yllättänyt. Oman ratkaisunsa Heinäluoma kertoo viimeistään maanantaina.

– Viimeistä valaistusta odotan. Siinä on aika paljon kysymys siitä miten oma ajattelu kulkee. Itsellä pitää olla sanoma mielessä ja annettavaa. Kuulostelen herkällä korvalla vähän myös sitä, millaista palautetta asian merkeissä tulee.

Heinäluoma sanoo keskustelevansa vielä loppuviikosta puoluejohdon kanssa. SDP:n puoluehallitus kokoontuu perinteisesti torstaiaamuisin.

Ei sellaista kriisiä, joka vaatisi konsensusta

Myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) torjuu sen, että SDP tukisi Niinistöä. Hän sanoo, että sellaista kriisiä tai poikkeustilaa ei ole, joka edellyttäisi vaaleissa "yliluonnollista konsensusta".

– Ei muuta kuin kaikki puolueet asettavat omat ehdokkaat ja sitten käydään kunnon presidentinvaalikeskustelu riippumatta siitä, että presidentti Niinistö nyt tuntuu olevan niin ylivoimainen. En pidä ajatuksesta, että SDP asettuisi Niinistön taakse.

Jaakonsaari sanoo tilannetta vaikeaksi juuri Niinistön suosion takia.

– Kun Niinistöä on pidetty ylivoimaisena, niin todella hyvät ehdokkaat kuten Erkki Tuomioja, Erkki Liikanen tai Jutta Urpilainen ovat nyt kieltäytyneet. Täytyy toivoa, että joku heistä lähtisi. Jossei lähde, on uusiakin nimiä varmasti.

Terho tahtoo ehdolle, Halla-aho ei

Perussuomalaiset päättävät oman ehdokkaan asettamisesta vajaan kahden viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa.

Puolueen nykyinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei suostu ehdolle. Puuhenjohtajakisan kärkikaksikosta Sampo Terho ilmoitti vappuna, että jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, hän haluaa myös puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho vastasi tänään Brysselistä tekstiviestikysymyksiin näin: "Sikäli kun PS päättää päättää asettaa oman ehdokkaan, tämän ei tarvitse olla puheenjohtaja. Sikäli kun tiedän, KD on ainoa puolue, joka on asettamassa puheejohtajansa ehdolle."

KD ratkaisee elokuussa

Kristillisdemokraateissa vaatimukset puheenjohtaja Sari Essayahin presidenttiehdokkuudesta ovat voimistuneet viikko viikolta.

Tänään Essayah ei suostunut sanomaan asiasta kuin sen, että puolue ratkaisee asian elokuun puoluekokouksessa. Essayahin vastaus oli sama, vaikka kysymyksen olisi asetellut miten. Essayah ei siis kuitenkaan tänään kieltäytynyt mahdollisuudesta olla KD:n presidenttiehdokas tammikuun vaalissa.

RKP:n ehdokkaaksi Nils Torvalds?

Eduskuntapuolueista RKP:n olisi ehkä voinut kuvitella helpoimmin Niinistön tukijoukkoihin.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mielestä puolueen on kuitenkin syytä asettaa oma ehdokas. Asia ratkaistaan vajaan parin viikon päästä pidettävässä RKP:n puoluekokouksessa.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds on kiinnostunut ehdokkuudesta ja Henrikssonin mukaan Torvaldsin nimi onkin nyt vahvoilla.