"Jääkiekkoa kengät jalassa" – Peräpohjolan Poropojat hamuaa maailmanmestaruutta Tshekissä

Ballhockeyn MM-kisat starttasivat torstaina Tshekissä. Suomen edustusjoukkue on pääosin Lapista.

Edustusjoukkueet
Ballhockey Peräpohjolan Poropojat
Suomen ensimmäinen peli ballhockeyn MM-kisoissa on perjantaina.016 media

Suomessa vielä hieman tuntemattomamman lajin, ballhockeyn maailmanmestaruuskilpailut pelataan Tshekissä Pardubicessa 1.-10.6.2017. Suomen ensimmäinen peli on perjantaina hallitsevaa maailmanmestaria Slovakiaa vastaan.

Suomea edustamassa on ylitorniolainen Peräpohjolan Poropojat. Kapteeni Ville Väänänen sanoo, että joukkueen pelaajat tulevat pääsääntöisesti Lapista, mutta mukana on pelaajia myös Tampereelta, Helsingistä ja Oulusta.

Suomessa on tällä hetkellä vasta kolme rekisteröityä seuraa (siirryt toiseen palveluun), jotka pelaavat ballhockeyta. Laajemmin toki pelataan Street Hockeyta eli katukiekkoa, irtokaukaloiden ja hieman muutettujen paitsiosääntöjen kanssa.

Ballhockeyn pelivälineinä ovat jääkiekkomailat ja pallo on hieman kaukalopalloa isompi.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on jääkiekkoa kengät jalassa. Juoksemaan joutuu paljon ja fyysisesti laji on raskas. Nilkat ovat lujilla ja periaatteessa ei saa taklata, mutta kylkeen saa tulla aika lujaa, Väänänen kertoo.

Ballhockey Peräpohjolan Poropojat
Ballhockey on fyysinen laji.016 media

"Ei me lähdetä vain katteleen"

Ylitorniolla lajia on pelattu jo pitkään ja Peräpohjolan Poropojilla on tullut lajissa menestystä. Joukkue harjoittelee Ylitornion jäähallissa ja innostus alkoi kasvamaan joukkueen voitettua suomenmestaruuden vuonna 2009. Silloin kansainvälinen liitto otti joukkueeseen yhteyttä.

– Sieltä kysyttiin, että kiinnostaisiko lähteä kokeilemaan miten sitä oikeaa ballhockeyta pelataan. Siitä jäätiin aika lailla koukkuun, Väänänen kertoo.

Tsekkissä Suomen edustusjoukkue valmistautuu peleihin, joista ei kapteenin mukaan ole tulossa helppoja. Laji on valtavan suosittu varsinkin Tshekissä ja Slovakiassa. Myös USA:ssa ja Kanadassa lajia pelataan paljon. Se on edullinen ja helppo laji aloittaa. Peräpohjolan Poropojilla voitonjano on kova.

– Innolla lähdemme edustamaan Suomea. Ei me lähdetä vain katteleen. Monta vuotta on oltu mukana tässä lajissa ja halutaan menestyä, Väänänen sanoo.

MM-kisojen kaikki ottelut on nähtävissä suorana kisasivujen (siirryt toiseen palveluun) streamin kautta. Kisoissa pelaa kymmenen eri maata, kahdessa eri lohkossa.