1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Marokko

Kalakauppiaan kuolema jäteauton uumeniin sytytti vihaiset mielenosoitukset – Kyteekö Marokossa uusi arabikevät?

Köyhyyteen, näköalattomuuteen ja viranomaisten mielivaltaan kyllästyneet mielenosoittajat vaativat työpaikkoja ja korruption kitkemistä.

Mielenosoittajat vaativat työpaikkoja ja korruption kitkemistä Al Hoceimassa Marokossa 28. toukokuuta. Kuva: Fadel Senna / AFP

Kalakauppias Mouhcine Fikri oli yrittänyt tehdä kaiken voitavansa elantonsa tienaamiseksi.

Viime lokakuussa hän oli hankkinut kotikaupunkinsa Al Hoceiman satamasta kalastajilta myytäväksi satoja kiloja sallitun pyyntikauden ulkopuolella pyydettyä miekkakalaa.

Poliisi tuli kuitenkin väliin, takavarikoi laittomat kalat ja heitti ne jäteautoon murskattavaksi. Epätoivoinen Fikri yritti pelastaa omaisuutensa ja kiipesi auton sisuksiin.

On hämärän peitossa, mitä tarkalleen tapahtui seuraavaksi. Osa uskoo, että kalakauppias murskautui vahingossa jäteauton uumeniin. Toiset väittivät, että paikalla olleet viranomaiset antoivat käskyn auton mekanismin käynnistämisestä.

Fikri menehtyi. Kuvat järkyttävästä kuolemasta levisivät nopeasti Marokon sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Protestiliike vaatii työpaikkoja

Kauppiaan kuolemasta tyrmistyneet ja viranomaisia tilille vaatineet mielenosoittajat ovat kokoontuneet Al Hoceiman kaupungissa jo kuukausien ajan. Mielenosoitukset paisuivat nopeasti työpaikkoja ja korruption kitkemistä vaativaksi protestiliikkeeksi.

Köyhyyteen, näköalattomuuteen ja viranomaisten mielivaltaan kyllästyneet ihmiset vaativat myös laiminlyödyn alueen kehittämistä, kuten sairaaloita ja yliopistoja.

Viime päivinä protestit ovat kärjistyneet. Viikonloppuna useita poliiseja ja mielenosoittajia loukkaantui yhteenotoissa. Maanantaina poliisi pidätti protestiliikkeen johtajaksi nousseen työttömän Nasser Zefzahin ja kymmeniä muita ihmisiä.

Marokkolainen ihmisoikeusjärjestö AMDH syytti hallintoa mielenosoitusten nujertamisesta kovin ottein.

Tukimielenosoituksia on järjestetty pääkaupungissa Rabatissa, liike-elämän keskuksessa Casablancassa, matkailijoiden suosimassa Marrakeshissa ja pohjoisen Tangerissa ja Nadorissa.

Marokkolaisia kokoontui tukimielenosoituksiin kalakauppiaan kuoleman jälkeen Rabatissa ensi kerran lokakuussa 2016. Kuva: Abdelhak Senna / EPA

Eriarvoisuuteen pureutuvat uudistukset jääneet kesken

Keväällä 2011 arabikevään kuohunnan Marokossa innoittamat mielenosoitukset saivat alkunsa samalta köyhältä Rifin alueelta. Viime vuosikymmeninä alue on tullut tunnetuksi myös ärhäkkäästä keskusvallan vastustamisesta.

Marokossa onkin arvuuteltu, onko maa nyt uuden kuohunnan kynnyksellä.

– Olemme kaikki Zefzafeja, mielenosoittajat huusivat kaduilla pidätyksen jälkeen.

Arabikevään synnyttämät protestit laantuivat Marokossa lopulta kuningas Muhammed VI:n luvattua uudistuksia, kuten omien laajojen valtaoikeuksiensa kaventamista.

– Perustuslakia uudistettiin ja sillä oli paljon myönteisiä vaikutuksia. Maassa on nyt toimiva parlamentarismi ja kansalaisoikeuksia on vahvistettu. Mutta uudistukset eivät ole onnistuneet pureutumaan toivotusti taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen, arvioi Tampereen yliopiston rauhan ja konfliktintutkimuksen emeritusprofessori Tuomo Melasuo sanoo.

Mellakkapoliisit olivat vartiossa Al Hoceiman kaduilla 28. toukokuuta. Kuva: Fadel Senna / AFP

Nyt hallitus on yrittänyt hillitä mielenosoitusintoa lupaamalla tukea paikalliselle taloudelle.

Melasuon mukaan protesteja on saattanut kiihdyttää myös viime syksyn parlamenttivaaleja seurannut pitkittynyt hallituskriisi. On näyttänyt siltä, että kuningashuone puuttuisi jälleen peliin ja parlamentaariseen työskentelyyn.

Matkailijoilla ei syytä huoleen

Melasuon mukaan Marokon oloissa on vaikea ennakoida, kuinka laajoina protestit jatkuvat. Hänen mukaansa tyytymättömyys voi jäädä kytemään siitä huolimatta, että kuningashuone on samaan aikaan hyvin suosittu.

– Vaikka eriarvoisuus on suurta ja elittiä arvostellaan, kuningas on kuitenkin arvostelun yläpuolella. Hallintoeliitti todennäköisesti pyrkii reagoimaan ja tasoittelemaan mielenosoituksia, Melasuo sanoo.

Marokko on pyrkinyt viime vuosina näyttäytymään taloudellisesti vakaana ja turvallisena maana sijoituksille samalla kun sen lähialueet ovat kärsineet levottomuuksista ja ääri-islamistisesta väkivallasta enemmän.

Melasuon mukaan Marokossa matkailevilla ei toistaiseksi ole syytä huoleen.

– Levottomuudet eivät kohdistu ulkomaalaisiin, hän sanoo.

Mellakkapoliisit olivat vartiossa Al Hoceiman kaduilla 28. toukokuuta. Kuva: Fadel Senna / AFP

Protestijohtaja hankki kannattajia somessa

Vangittu aktivistien johtaja Nasser Zefzaf on kehottanut tukijoitaan malttiin ja jatkamaan protestejaan rauhanomaisesti.

39-vuotiaasta Zefzafista tuli viime syksynä suosittu etenkin nuorten keskuudessa. Hän latasi sosiaaliseen mediaan kotonaan tai kaduilla videoituja puheitaan, joilla hän hyökkäsi "poliisivaltiota" ja korruptiota vastaan.

Hänen tiedetään myös ihailevan vuosisadan takaista itsenäisyyssankaria, Rifin alueen berberipäällikköä Abdelkrim al-Khattabia. Tämä johti kansannousua ja Rifin sotaa Espanjaa ja Ranskaa vastaan 1920-luvulla ja perusti muutaman vuoden kestäneen Rifin tasavallan.

Zafzafi on silti korostanut, että liike ei tavoittele alueen itsenäistymistä. Sen sijaan hän on ilmoittanut halveksivansa tasaväkisesti kaikkia poliittisia puolueita, joita hän pitää kuningashuoneen marionetteina.

Syytetään kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta

Zefzafi sai kuukausia levittää sanomaansa ja hankkia kannattajia vapaasti. Perjantaina hän kuitenkin sai turvallisuusviranomaiset peräänsä, koska hän oli häiriköinyt rukoushetken aikana moskeijassa Al Hoceimassa.

Viranomaisten mukaan Zefzafi oli estänyt uskonharjoittamista moskeijassa. Nyt hänen toimiaan tutkitaan kansallisen turvallisuuden vaarantamisena.

Hallinto on aiemmin syyttänyt Zefzafia tukijoukkoineen ulkovalloilta rahaa saaneiksi separatisteiksi. 

Protestit muistuttavat Tunisian kansannousun vuonna 2010 käynnistänyttä mielenosoitusten aaltoa. Tuolloin alkusysäyksenä oli, kun nuori tunisialainen katukauppias sytytti itsensä tuleen poliisin takavarikoitua hänen hedelmä- ja vihanneskärrynsä.

Mielenosoitukset johtivat presidentti Zine al-Abidine Ben Alin luopumiseen vallasta.

Lähteet AFP, Reuters